Kürt yazar ve şair Mahabad Qeredaxi yaşama veda etti

Erbil (Rûdaw) - Kürt şair, yazar, çevirmen ve kadın hakları savunucusu Mahabad Qeredaxi, 54 yaşında hayatını kaybetti.

Beste yazarı Helkawt Zahir, Mahabad Qeredaxi’nin vefatına ilişkin sosyal medya hesabında paylaşımda bulunarak, “Maalesef Mahabad Qeredaxi yaşama veda etti. Yüce Allah yakınlarına ve dostlarına sabır versin. Mekanı cennet olsun” ifadelerini kullandı.

 Geçtiğimiz hafta hastaneye kaldırılan Mahabad Qeredaxi, bugün yaşamını yitirdi.

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, Qeredaxi’nin ölümünden dolayı taziye mesajı yayımladı.

Qeredaxi’nin vatansever bir aydın olduğuna yer verilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Büyük bir üzüntü içerisinde şair ve yazar Mahabad Qeredaxi’nin ölüm haberini aldık. Mahabad hanım, aydın bir vatanperverdi ve tutum sahibi bir şahsiyetti. Değerli ailesine başsağlığı dileklerimizi iletiyorum. Yüce Allah mekanını cennet eylesin ailesine ve yakınlarına sabır diliyorum.”

Mahabad Qeredaxi kimdir?

Qeredaxi 22 Ocak 1966 yılında Kürdistan Cumhuriyet’inin kuruluş yıl dönümünde doğdu. Bu nedenle ailesi Mahabad adını koyduğu bilgisi var.

1978 yılında şiir yazmaya başlayan Qeredaxi, 54 yıllık yaşamına şiir, roman, öykü ve eğitim alanlarında olmak üzere 34 eser sığdırdı. Kadın ve insan hakları konularında öncü rol oynayan şair 1991 yılında Saddam Hüseyin’e karşı yapılan ayaklanmaya karşı da önemi bir figür olmuştu.

Dönemin devrik Baas rejimi tarafından 1980'den hapsedilen Mahabad Qeredaxi, uzun yıllar boyunca Kürt mücadelesinde yer aldı.

1982 yılında bir süre Kürdistan Emekçiler Topluluğu (Komaley Rencderani Kürdistan) saflarında siyaset yaptı. Siyasi yasaklardan dolayı Şax Dergisinde de (Dağ Dergisi) Hetaw Germiyani, Jala, Berdewam, Ala ve farklı isimlerle yazılar yayımlamaya devam etti.

1984 yılında Kerkük Teknik Üniversitesi İşletme bölümünden mezun olmuştur. 1992’de Kendisi gibi şair ve yazar olan Mustafa Germiyani ile evlendikten sonra 1993'te İsveç'e yerleşti.

2005 yılında Başkan Neçirvan Barzani’nin talebi üzerine Kürdistan’a dönerek kadınlar ve eşitlik konularında Başbakan danışmanı olarak göreve başlamıştı.

Mahabad Qeredaxi Arapça, İngilizce, Türkçe, İsveççe’nin yanı sıra Türkçe ve Farsça’da biliyordu.