İçişleri Bakanlığından, İran'ın Bağdat Büyükelçisine sert tepki: Reddediyoruz!

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanlığı, İran’ın Bağdat Büyükelçisinin Erbil’e yönelik saldırıları İsrail ile bağlantılı gösteren iddialarına tepki gösterdi. İçişleri Bakanlığı "Erbil'deki sivillerin bombalanmasını İsrail'e karşı meşru müdafaayla ilişkilendiren İran'ın Irak büyükelçisinin iddialarını reddediyoruz” dedi.

Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanlığı yazılı bir açıklamayla İran'ın Irak Büyükelçisi'nin iddialarına yanıt verdi.

Açıklamada  "İran'ın Irak Büyükelçisi bir televizyon röportajında Kürdistan Bölgesi'ne yönelik asılsız suçlamalarda bulunmuş ve Erbil'de sivillerin bombalanmasını bir kez daha İsrail'e karşı kendilerini savunmakla ilişkilendirmiştir” denildi.

İçişleri Bakanlığı açıklamanın devamında "Kürdistan Bölgesi'ne yönelik geçmişte de yapılan tüm asılsız suçlamaları, yalan ve iftiraları şiddetle reddediyoruz. Irak federal hükümetinden üst düzey bir heyet bombalanan bölgeleri ziyaret etti. Heyet söz konusu asılsız iddiaları çürüttü ve yalanlandı” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada “Erbil'deki sivillerin bombalanmasını İsrail'e karşı meşru müdafaayla ilişkilendiren İran'ın Irak büyükelçisini iddialarını reddediyoruz” denildi.

Ne olmuştu?

İran'ın Irak Büyükelçisi Muhammed el-Sadık Cumartesi günü Irak medyasına verdiği röportajda Erbil’e yönelik saldırıları savundu.

Sadık,  "Uluslararası standartlara uygun bir şekilde kendimizi Erbil'i bombalayarak koruduk çünkü İran karşıtı bazı Kürt partileri Kürdistan Bölgesi topraklarını İran çıkarlarına saldırmak için kullandı. İsrail'in Kürdistan Bölgesi topraklarını kullandığına dair gerekli belgelere sahibiz. Bunun önüne geçmek için Kürdistan Bölgesi yetkilileriyle görüştük ancak hiçbir şey yapılmadı ve bunu kendimiz yapmak zorunda kaldık” şeklinde açıklama yapmıştı. 

İran Erbil’de iş insanın evini füzelerle vurmuştu

15 Ocak 2024 gecesi İran Devrim Muhafızları, Kürt iş insanı Pêşrew Dızayi'nin Erbil’deki konutuna 11 füze ateşlemiş 5 füze eve isabet etmişti. Saldırıda Pêşrew Dizayi, 11 aylık kızı Jina,  evde misafir olan Kerem Mikhail  isimli Iraklı iş insanı ve evin bir çalışanı yaşamını yitirmişti. Dizayi'nin diş hekimi olan eşi Hana Cotyar, 7 yaşındaki oğlu Rewan Pêşrew, 25 yaşlarındaki oğlu Roj Pêşrew ve bir Filipinli çalışan yaralandı.

Kürt iş adamı Pêşrew Dizayi Falcon ve Empire Word şirket gruplarının sahibiydi.

Saldırıdan iki gün önce toplantı yapıldı

İçişleri Bakanı Rêber Ahmed de Irak-İran güvenlik komitesinin saldırıdan iki gün önce Bağdat'ta toplandığını ve İran tarafının Erbil'de “İsrail varlığı” iddiasıyla ilgili herhangi bir kaygı dile getirmediğini açıkladı.

Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım el-Araci, İran bombardımanının sonuçlarını değerlendirmek üzere saldırıdan sonra Erbil'i ziyaret etmişti.

Araci de hedef alınan bölgeyi inceledikten sonra Erbil'de "Mossad üssünün varlığı"na ilişkin iddiaların "temelsiz" olduğu sonucuna varmıştı.

Saldırı yerinde bir inceleme yapan Irak Parlamentosu heyeti, İran’ın vurduğu evin ‘İsrail üssü’ olduğu iddiasının gerçeği yansıtmadığı ve sivil bir yerleşim yeri olduğunu açıklamıştı.

Komisyona başkanlık eden milletvekili Abbas el-Zamli, yıkılan evin enkazında yaptığı incelemeden sonra gazetecilere verdiği demeçte, "Gördüğümüz bir ailenin yaşadığı evdi. İçinde insanların yaşadığını kanıtlayan ev eşyaları vardı" demişti.