Kürdistan Bölgesi’nde elektrik üretimi 3.500 MW'a çıkarıldı

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi Hükümeti, temiz enerjiye yönelme ve vatandaşlara önemli hizmetler sunma stratejisine dayanarak elektrik üretimininin 3.500 megavat'a çıkarmayı başardıklarını açıkladı.

Hükümetten yapılan açıklamada, dokuzuncu kabine döneminde yenilebilir enerjiden elektrik üretiminin yüzde 10-15 oranında arttığı ve Kürdistan Bölgesi genelinde elektrik abonelerinin sayısının 1,85 milyona ulaştığı belirtildi.

Kürdistan Bölgesi daha önce Dukan ve Derbendixan barajlarından elde edilen elektrik üretimine bağlıydı.

Açıklamada, dokuzuncu kabinenin bu barajlardaki hidroelektrik santrallerinin iyileştirilmesinin yanı sıra, sıvılaştırılmış yakıtla çalışan istasyonların da sisteminin sıvılaştırılmış gaza dönüştürülmesi için çalışmalar yaptığı, elektrik üretiminde güneş enerjisi ve buhar santrallerinden de yararlandığı kaydedildi.

Hükümetin elektrik dağıtımına yönelik akıllı sistemi uygulamaya koyduğu hatırlatılan açıklamada, bu sayede elektrik dağıtımını yeniden düzenlemeye yönelik ulusal projenin hayata geçirildiği ve her türlü ihlal ile elektrik israfının önüne geçmek için çalışıldığı belirtildi.

Açıklamada, Elektrik Bakanlığı’nın elektrik tedariki için hidroelektrik, buhar ve gaz santrallerinden yararlandığı belirtilerek üretiminin 3.500 megavat'a çıkarıldığı vurgulandı.

Rûdaw’a konuşan Dukan Barajı Müdürü Koçer Cemal, Dukan hidroelektrik santralindeki beş ünitesinden ikisinin faaliyette olduğunu ve günde 90 megavat elektrik üretildiğini söyledi.

Derbendixan Barajı Müdürü Saman İsmail de hidroelektrik santralinin 249 megavat kapasiteye sahip olduğunu ancak şu anda günde yaklaşık 70 megavat elektrik üretildiğini belirtti.