Rojavalılardan Filistin'in Erbil Konsolosluğuna ziyaret

09-09-2022
Rûdaw
Etiketler Rojava Filistin Efrin
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Filistin’in Erbil Başkonsolosluğunu ziyaret eden Rojavalı heyet, “Efrin’de Araplara konut yapmanızdaki maksadınız nedir?” diye sordu.

Erbil’de yaşayan bir grup Rojavalı, bazı Filistinli derneklerin de katkısıyla Efrin’e Arap göçmenlerin yerleştirilmesi projesine tepkilerini iletmek üzere Filistin’in Erbil Konsolosluğunu ziyaret etti. Konuyu araştıracaklarını belirten Filistin konsolusu heyete, “göçertme politikasının kurbanı olarak bu tür projelere” karşı olduklarını ve konun araştırılacağını söyledi.

Körfez ülkelerinden sonra Türkiye’deki Filistinli bir dernek de Efrin’in güneybatısındaki Cinderes ilçesinde Arap göçmenlere yapılan yeni konutların inşa edilmesi için bağışta bulundu.

Rûdaw’ın yaptığı haber Rojavalılar ve Kürtler arasında büyük yankı uyandırdı.

Erbil’de yaşayan bir grup Rojavalı Filistin Erbil Konsolosluğunu ziyaret ederek tepkilerini dile getirdi.

Rojavalı bir heyet, dün Filistin’in Erbil Konsolosluğunu ziyaret etti. Heyet, Filistinli bazı derneklerin katkısıyla Efrin’in demografisini değiştirmesine yönelik Arap göçmenlerin yerleştirilmesi projesini protesto eden mektubu, Filistin Konsolusu Nazmi Hızuri’ye sundu.

Mektupta Filistin yönetimi ve  Başkanı Mahmud Abbas’tan Efrin’in demografisinin değiştirilmesine ön ayak olan derneğin faaliyetlerini durdurma çağrısı yapıldı. 

Görüşmede Rojavalı heyet, Filistinli bir derneğin Efrin’de Arap göçmenler için konut inşa ederek, Kürtlerin yaşadığı coğrafyaların demografisinin değiştilmesi politikasına ön ayak olmaları kınadı.

Heyet, Filistin Erbil Konsolosu Nazmi Huzuri’ye Efrin’in kontrol edilmeden önce nüfusunun yüzde 95’inin Kürtlerden oluştuğu ancak 2018’de TSK ve Türkiye desteklerinin düzenlediği harekat sonrası  bölgede demografinin değiştirilmesine başlandığı bilgini verdi. Heyet dışarıdan bölgeye taşınan Arapların yerleştirilmesi amacıyla ilk önceleri İhvan Muslimin (Müslüman Kardeşler) örgütüne bağlı derneklerin finansmanıyla, daha sonra Körfez ülkelerin katkılarıyla göçmenler için Kürtlere ait arazilerde konutlar inşa edildiğini belirtti.

Filistin konsolosu: Biz yerleşimci siyasetine karşıyız

Yapılan ziyaret hakkında Rûdaw’a konuşan Filistin’in Erbil Konsolosu Nazmi Hızuri, gelen şikayetlerin araştırılacağını  belirterek, “Suriye’deki Filistinli sığınmacıların durumu farklı. Filistin yönetimi topraklarına dönmesi için çalışmalar yürütüyor. Biz yerleşimci siyasetinin kurbanıyız ve buna karşıyız, böyle bir şeye ön ayak olmamız mantıklı değil” dedi.

Filistin konsolosu bu tür girişimlerin “bireysel” olduğunu ve resmi yönetimin bu tür girişimleri desteklemedini kaydetti.

Sorun çözülmezse Efrin heyeti Filistin’e gidebilir

Filistin konsolosluğunu ziyaret eden Rojava heyetinde yer alan Muhammed Hemo görüşmeleri hakkında Rûdaw’a şunları söyledi:

 “Efrin’e Arap sığınmacıların yerleştirilmesi için konut yapanların Filistinli dernekler olduğunu biliyoruz.Konsolosluk aracılığı ile Filistin Başkanı ve yönetimine, Filistinli bir derneğin Arap sığınmacılar için konut inşa etmesindeki maksadının ne olduğunu netleştirmek istedik.”

Efrinli yazar Muhammed Hamo, “Konsolosluk görüşmede bize,  Filistin hükümetinin de bu işten memnun olmadığını söyledi. Bizden onları tekrar ziyaret etmemizi ve sorun çözülmezse Filistin'e bir heyet göndermemizi istedi, böylece doğrudan Filistin Yönetimi başkanına memnuniyetsizliğimizi iletebiliceğimizi belirtti” ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Geçtiğimiz hafta Rûdaw, İstanbul merkezli “Wafaa Al-Mohsenin” (İhsan ve Vefa Derneği) derneğinin, Efrin’de 34 evi tamamladıklarını dair açıklamasını manşetine taşımıştı.

Kendini “Yoksulluğu veya sosyal eşitsizlikleri ortadan kaldırmaya yönelik insani yardım faaliyetleri gerçekleştirmek üzere kurulmuş uluslararası kuruluştur” ifadeleriyle tanımlayan Filistinli dernek, sitesinde verdiği bilgide yaptıkları evlerin “Kudüs’teki Zaayyem köyü sakinlerinin bağışlarıyla” yapıldığını açıklamıştı.  Filistinlilerin bu köyünün 1967’de İsrail tarafından işgal edildiği belirtiliyor.

Yerleşime dair paylaşılan fotoğraflarda Filistin bayrakları yer alırken eşyaların evlere yerleştirildiği görülüyor.

Ayrıca yerleşimin ikinci etabında 80 evin daha yapılacağı ve bunun da Ummanlıların bağışlarıyla yapılacağı belirtildi.

Dernek her bir evin 2 oda, bir mutfak ve bir banyodan oluştuğunu duyuruyor.

Filistin sivil toplum örgütlerinin verilerine göre, Suriye’de 135 bin Filistinli sığınmacı yaşıyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) ise Perşembe günü yaptığı açıklamada bu tür yerleşimlerin şehrin demografisini değiştirmeye yönelik olduğunu açıkladı. Bu evler, şehrin Türkiye tarafından kontrol edilmesinden sonra Efrin’e yerleştirilen Araplar için yapılıyor.

SOHR ayrıca yeni yerleşimin Kafr Safra köyünün yakınlarına kurulduğu bilgisini de ekledi.

Bu yerleşimde toplamda 250 ev, bir cami, bir okul ve dükkanlar yer alacak.

Adalet ve Hakikat için Suriyeliler (STJ) adlı kuruluş da bu sene başında hazırladığı raporda Efrin’de zoraki bir demografik değişimin yaşandığını açıklamıştı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli