Çatışmaların gölgesinde Kamışlo'da Rus-Suriye heyeti DSG ile görüştü

09-08-2024
Etiketler Deyrezor DSG Difayi el-Vatani Çatışma
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Deyrezor’da DSG’nin kontrolü altındaki bölgelere Suriye destekli güçlerin saldırmasının yankıları sürerken Kamışlo’da Rus ve Suriyeli yetkililerden oluşan heyet, Kamışlo’da DSG’nin üst düzey isimleriyle bir araya geldi.

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile Suriye hükümetine bağlı silahlı grupları arasında Çarşamba günü başlayan çatışmalar devam ediyor.

İran ve Lübnan Hizbullahı tarafından da desteklenen Suriye hükümetine bağlı silahlı gruplar, Fırat Nehri'nin doğusunda DSG  kontrolündeki bölgeleri ele geçirmekle tehdit ediyor.

DSG bugün yaptığı açıklamada, Suriye ordusunun desteklediği silahlı grupların Cedide Begara ve Dehle köylerinde çoğu çocuk ve kadından oluşan 11 sivilin top atışları ve havan topları nedeniyle öldürüldüğünü duyurdu.

Diğer yandan yerel kaynaklar, DSG’nin Bulil köyünde iki hükümet yanlısı savaşçıyı öldürdüğünü, üçünü de yaraladığını kaydediyor.

Kamışlo'da DSG'liler ile görüşme

Rûdaw TV’de Sureyya Hesari’nin sunduğu bültene konuk olan PYD öncülüğündeki Suriye Demokratik Meclisi (MSD) Sekreteri Aram Domani, çatışmaların yoğunlaşması üzerine Rusya ve Suriyeli yetkililerden bir heyet Kamışlo Uluslararası Havalimanında DSG’li yetkililer ile çözüm üzerine bir görüşme gerçekleştirdiğini söyledi.

Aram Domani, üçlü görüşmede taraflar arasında bir ortaklaşma sağlanmadığı ve herhangi bir sonuç elde edilemediğini sözlerine ekledi.

Merkezi Haseke’de bulunan Suriye Demokratik Meclisi (MSD), Rojava ve Suriye’nin kuzey doğusundaki Kürt, Arap ve Suryani partilerin temsilcilerinin yer aldığı siyasi bir oluşum.

Irak sınırındaki Suriye’nin Deyrezor Vilayetini ikiye bölen Fırat Nehri’nin doğusu DSG’nin batısı ise Suriye destekli Difayi Wetani grubu ile İran destekli grupların kontrolünde. Aynı zamanda Fıta’ın doğusundaki DSG bölgesinde ABD kuvvetleri konuşlanıyor. ABD üssü Omer petrol sahasına yakın bir bölgede.

Ne olmuştu?

Demokratik Suriye Güçleri, Irak’a sınır Deyrezor vilayetinde Suriye hükümetine bağlı “Vatanı Savunma” (Difayi el-Vatani) güçlerinin dün Fırat’ın doğusundaki bölgelere saldırı başlattığını duyurmuştu.

DSG kaynakları, çatışmalarda 8 Difayi el-Vatani üyesinin öldürülğünü açıkladı.

Kaynaklara göre 7 Ağustos günü saat 02.00 sıralarında Meyadin, Bukemal ve Eşare bölgesindeki cephelerinden kentin doğu bölgesindeki Ziban, Şihil, Tiyane, Dernic, Ebu Herdub, Ebu Hemam, El Latwa ve Xiranic bölgeleri bombalandı.

Yerel kaynaklara göre bu güçler Şam’a bağlı "Genel İstihbarat" Başkanı Husam Loqa'nın emriyle Deyrezor’un doğu yakasındaki Beqris Jorin, Beqris Jerin, Quriye ve Sibexan kasabalarından bot ile bölgeye girmek istedi.

DSG: 2 sivil öldü, 8 Difayi el-Vatani üyesi öldürüldü

DSG Basın İrtibat Merkezi açıklamasına göre, saldırılarda 2 sivil hayatını kaybetti, 2’si çocuk 7 sivil yaralandı.

DSG’ye bağlı Deyrezor Askeri Meclisi de çatışmalarda 8 Difayi el-Vatani üyesinin öldürüldüğü, bunlardan 3’ünün cenazesinin DSG’nin eline geçtiğini ve 16’sının da yaralandığı bildirdi.

Deyrezor Askeri Meclis güçleri çatışmaların yaşandığı Ebu Hemam beldesinde güvenlik tedbirlerini artırırken, diğer beldelerin tamamında ise sokağa çıkma yasağı ilan edildi ve kontrol noktaları arttırıldı.

AA: Arap aşiretler ile DSG çatışıyor

AA ise konuya dair haberinde halen pek çok bölgede “Arap aşiretler ile DSG arasında çatışma yaşandığını” belirtti.

Habere göre "Arap aşiretleri Busayra, İbrehiyye, Elharice, Tayyane, Ebu Hammam, Gazanic, Keşkiyye, Ziban ve Ellatva köylerinde DSG’nin yol kontrol noktaları ile karargahlarına saldırı" düzenledi.

Öte yandan ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyona ait savaş uçağı, Arapların yoğun olarak bulunduğu Deyrezor kırsalında alçak uçuş yaptı.

SOHR: Uluslararası Koalisyon alana gidiyor

Öte yandan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) da Uluslararası Koalisyon güçlerine ait konvoyların Deyrezor’daki askeri üslere doğru gittiğini aktardı.

Konvoylara helikopterler de eşlik etti. Haseke’den giden konvoylar 12 askeri zırhlı araç ile 20 kamyonetlik lojistik destekten oluşuyor.

Ayrıca SOHR, Omar petrol bölgesine de saldırılar olduğunu ve İran destekli güçlerin saldırıları düzenlediğini kaydetti.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli