Başsavcı, Vahab Halepçeyi’nin iadesini istedi: İstanbul’da olabilir

09-08-2023
Etiketler Vahab Halepçeyi Süleymaniye Erbil Asayiş Müdürlüğü KYB Kürdistan Bölgesi Başsavcılığı
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi Başsavcılığı, Erbil Asayiş Müdürlüğü’nün kararı ve Arap İçişleri Bakanları Konseyi'nin talebi doğrultusunda KYB Terörle Mücadele Birimi Başkanı Vahab Halepçeyi’nin mahkemeye iade edilmesi çağrısında bulundu.

Kürdistan Bölgesi Başsavcılığı, Süleymaniye'deki güvenlik durumuna ilişkin bugün yazılı bir açıklama yaptı.

Parti içi ve kişisel çatışmaların çözümünde güvenlik teşkilatlarının kullanıldığına dikkat çekilen açıklamada, “Resmi hükümet kurumu olan güvenlik birimleri, ulusala güvenlik ve vatandaşların can ve mal güvenliğini, bir arada yaşama ve toplumsal barışın sağlanmasından sorumludur” denildi.

Hiçbir güvenlik teşkilatının kişilere has teşkilat haline gelmemesi gerektiğine vurgu yapılan açıklamada, bu itibarla mahkeme tarafından aranan zanlıların adalete teslim edilmesi gerektiği ifade edildi.

Aksi taktirde terör, cinayet, adam kaçırma ve yıldırma olaylarının artacağına işaret edilen açıklamada toplum içerisinde korku, kaygı ve huzursuzluğun süreceği kaydedildi.

Başsavcılık iki yazı yayımladı

Başsavcılık ayrıca Arap İçişleri Bakanları Konseyi’nin Vahab Halepçeyi’nin tutuklanması isteği ile hazırladığı talepnameyi de paylaştı.

Konsey tarafından 19 Nisan 2023 tarihinde yayımlanan talepnamede, Irak makamlarının talebi üzerine Irak ve Dominik vatandaşlığına sahip Vahab Halebceyi’nin bulunup iade edilmesi çağrısında bulunuluyor.

İlgili yazıda şüphelinin Türkiye (İstanbul), Finlandiya veya Almanya'da olabileceği kaydediliyor.

Halepçeyi’nin aranma gerekçesi ise 7 Ekim 2022'de başkent Erbil'deki 32 Park Semtinde Land Rover marka bir araca bombalı saldırı olarak gösteriliyor. Söz konusu saldırıda KYB’nin Güvenlik ve İstihbarat Dairesi (Zanyari) kurumuna bağlı Terörle Mücadele Dairesi Ninova Birimi eski başkanı Hawkar Abdullah Resul (Hawkar Caf) hayatını kaybetmiş, eşi, kız kardeşi ve iki çocuğu da yaralanmıştı.

Savcılığın ikinci yazısı ise Erbil Asayiş Müdürlüğü’nün Vahab Halepçeyi’nin tutuklanmasına ilişkin 11 Ekim 2022 tarihli kararı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli