HEZKURD: Prof. Mirzoyev'in manevi şahsiyetinin ayak izlerine basarak ilerleyeceğiz

09-08-2021
Rûdaw
Etiketler HEZKURD Kinyaze İbrahim Mirzoyev Fevzi Bulgan
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürtçe Dil Hareketi (HEZKURD) tarafından, Prof. Dr. Kinyaze İbrahim Mirzoyev’in vefatı nedeniyle yayınlanan taziye mesajında, “Hezkurd olarak Prof. Mirzoyev'in milli çabasını ve mirasını yüklenmekten de geri durmayacağız” denildi.

Kazakistan Kürt Birliği Başkanı Kinyaze İbrahim Mirzoyev, Covid-19 nedeniyle dün tedavi gördüğü hastanede 74 yaşında hayatını kaybetti.

HEZKURD Genel Koordinatörü Fevzi Bulgan, Prof. Dr. Kinyaze İbrahim Mirzoyev’in vefatı nedeniyle bir taziye mesajı yayımladı.

Mesajda, şu ifadelere yer verildi:

“Maalesef Prof. Kinyaze İbrahim Mirzoyev'i kaybettik. Hem yaşadığı ülkede hem de uluslararası mecralarda Kürtler ve Kürtçe için önemli işlere imza atmış, ulusal değerlerimizi ayakta tutan çınarlarımızdan birisiydi. Bu, şüphesiz Kürt milleti için önemli bir kayıptır. Hayatını adeta Kürtler için yegane birlik aracı olan dile adaması da milletimize yönelik güçlü bir mesajdır. Bizler bu mesajı idrak edip yürüyecek ve Prof. Mirzoyev'in manevi şahsiyetinin ayak izlerine basarak ilerleyeceğiz. Bilinir ki milletimiz her daim değerlerini ayakta tutma mücadelesi vermiştir. Bizim görevimiz artık değerlerimizi geliştirmek, yaymak ve yaşatmak olmalıdır. Dil mücadelesini her yere yaymak bu değerli insanımıza huzur verecek ve verdiği mücadeleye yaraşır olacaktır.

Hezkurd olarak Prof. Mirzoyev'in milli çabasını ve mirasını yüklenmekten de geri durmayacağız.

Dünya'nın neresinde olursa olsun Kürtler'e ve Kürtçe'ye ait bütün değerlerimizin takipçisi olmak her Kürt evladının boynunun borcudur. Bu saik ve düşüncelerle donanan bir millet asla yıkılmaz ve tarihin aşındırıcı, yok edici etkisine karşı koyabilecektir.

Hayatını, kendi değerlerini ayakta tutmaya adamış bu değerli insanımızı her zaman sevgi, saygı ve rahmetle anacağız, Kürt milletinin başı sağ olsun!”

Kinyaze İbrahim Mirzoyev kimdir?

1 Mayıs 1947’de Ermenistan’ın Zengibasar köyünde dünyaya gelen Kinyaze İbrahim, Kazakistan’daki Kürtlerin sosyal ve toplumsal mücadelesinde ön saflarda yer aldı.

Sekizinci sınıfa kadar köy ilkokuluna devam eder. Daha sonra Erivan’a giderek liseden mezun olur. Dil ve Edebiyat Fakültesine kaydını yaptırır. Yüksek lisansı bitirdikten sonra Doktora çalışmasına devam etti. Kürt ve Azeri Edebiyatı üzerine Doktora tezini tamamladı.

Kinyaze İbrahim, öğretim görevlisi olarak da Kürt Dili ve Edebiyatı konusundaki çalışmalarını devam ettirir. 25’e yakın özgün kitap çalışması ve yüzlerce bilimsel bildiri yayımladı. 1988 yılında Azerbaycan ve Ermenistan arasında Karabağ savaşı nedeniyle bölgeyi terk etmek zorunda kalır. 1974 yılında Gögercin hanımla evlenen Prof. Dr. Kinyazê İbrahim, ikisi kız beş çocuk sahibidir.

Saint Petersburg’da Filoloji alanında profesör unvanını alan Kinyaze İbrahim, 90’dan sonra Kazakistan’a döndü ve Devlet Üniversitesi’nde rektör yardımcılığı görevinde bulundu.

Prof. Dr. Kinyaze İbrahim yaptığı çalışmalarla dikkati çekmiş, bugün başta Kürtler arasında olmak üzere dünyada kendisine karşı derin bir saygı ve ilginin doğmasına neden olmuştur. Kinyazê İbrahim ana dili Kürtçenin yanı sıra, Azerice, Ermenice, Farsça, Türkçe, Rusça, Kazakça ve İngilizce olmak üzere sekiz dil bilmektedir.

Eski Sovyetler Birliği Kürt Dernekleri Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Kinyaze İbrahim Mirzoyev, geçen yıllarda Kazakistan Halk Meclisi Başkan Yardımcılığı görevini de yapmıştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli