Erbil (Rûdaw) – Bayramlarda ola gelen toplumsal geleneklere göre küsler barışır, düşmanlıklar son bulur, birlik ve beraberlikler güçlenir. Ancak bu bayram da Rojava’daki siyasi taraflar arasında diyalog süreci başlatılamadı ve Kürtlere birlik müjdesi verilemedi. Rojava’da Kürt-Kürt diyaloğunun durdurulmasından taraflar birbirini sorumlu tuttu.
Rojava’da Kürt Ulusal Birlik Partileri (PYNK) ve Suriye Kürtleri Ulusal Konseyi (ENKS) arasında ABD garantörlüğündeki Kürt birliği diyaloğu bir süredir durdurulmuştu. Taraflar sürecin sekteye uğratılması konusunda birbirini suçluyor.
Konu hakkında Rûdaw’a konuşan Suriye Kürt Demokrat Sol Parti Genel Sekreteri Salih Gedo, Kürt siyasi taraflar arası çelişki ve çekişmelerden kaynaklı birlik müzakereleri konusunda herhangi bir umutlarının kalmadığını belirterek, bazı kesimlerin Türkiye’nin sadece Kürtlerin “bir tarafına” düşmanlık yaptığını dillendirdiğini söyledi.
Salih Gedo şunları söyledi:
“Kürt-Kürt diyaloğu sadece durdurulmadı ben bir daha başlayacağına artık inanmıyorum. Şu ana kadar düşmanca saldırılara karşı Kürtler tavrını ortaklaştıramadı. Bazı taraflar Türkler Kürtlere saldırmıyor diyorlar. Ancak Türk devleri Kürtlerin bir çatı altında birleşmesini kabul etmiyor.”
ENKS bünyesindeki Suriye Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-S) Politbüro üyesi Neşet Zaza ise Rûdaw’a yaptığı açıklamada, Kürt taraflar arası diyaloğun durdurulmasının nedenin Özerk Yönetimden kaynaklı olduğunu ileri sürdü.
Neşet Zaza Kürtler arası diyaloğun durdurulmasına ilişkin şunları dile getirdi:
“ENKS, her zaman diyaloğun ülkemiz ve halkın hizmetinde olması konusunda tavrını ortaya koymuştur. Ancak, karşı tarafın bugüne kadar diyaloğa ve ortaklığa inanmadığı görülüyor. Her kesimle diyaloğa hazır olduklarını belirtiyorlar ancak Kürt tarafları ile diyaloğa yanaşmıyorlar. Bu tavırlarından ötürü bir buçuk yılı aşkın bir süredir Rojava’da Kürtler arası birlik diyaloğu durmuştur.”
Kürt taraflar arasındaki diyalog süreci
ABD ve DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi’nin gözetiminde ENKS ve PYNK arasında Nisan 2020'de görüşmeler başlamıştı.
Kürdistan Bölgesi hükumeti ve Fransa’nın da destek verdiği müzakerelerde 16 Haziran 2020'de taraflar arasında siyasi görüş birliği ve uzlaşıya varıldığı açıklanmıştı.
Açıklamada, DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi ve ABD’nin o dönem Suriye Özel Temsilcisi Danışmanı William Roebuck da hazır bulunmuştu.
Bunun sonucunda Ekim 2014 tarihli Duhok Anlaşması’nın bu uzlaşıya temel alınmasında karar kılındı.
Siyasi konularda yaşanan uzlaşının ardından taraflar 32 kişilik bir siyasi yönetim oluşturulmasına karar verdi ancak 2020 sonlarında Kürtler arası diyalog durduruldu.
Mart 2021’de ise PYNK’den yapılan açıklamada, ENKS ile yürütülen stratejik diyaloğun devam ettiğine dikkat çekilerek, uluslararası ve ulusal alanda Kürt halkının haklı davasını temsil edecek genel bir anlaşmaya varılmasına az kaldığı belirtilmişti.
Bu açıklamaya rağmen iki taraf arasında herhangi bir ilerleme sağlanamadı.
Aralık 2021’de ise PYD Eş Başkanı Enwer Muslim diyalog sürecinin yeniden başlatılacağına yönelik mesaj vermiş ve “Rojava’da ABD temsilcilerinin bulunmaması nedeniyle diyalog süreci askıya alındı, ancak artık bu da sona erdi. Çünkü ABD'nin Suriye/Rojava temsilcileri atandı. Diyalog için PYNK hazır. Ancak bazı şeylerin açıklığa kavuşturulması gerekiyor; işgale karşı, göçe zorlanmış vatandaşlarımıza karşı, Türkiye’nin Efrin’de ve bölgede Kürtlere yönelik tavrına karşı duruşumuz nasıl olacak? PYNK olarak nihai stratejimiz demokratik ve ademimerkeziyetçi bir Suriye diyalogun başarıya ulaşması" ifadelerini kullanmıştı.
Son olarak Ocak 2022’de ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Yardımcısı Matthew Pearl, ENKS ve PYNK liderleriyle görüşmüş, Kürt tarafların diyalog masasına dönmesi ve tartışmalı konuların çözülmesi çağrısında bulunmuştu.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın