DEDAŞ elektrikleri kesti, tarlalarını sulayamayan köylülere jandarma müdahale etti

Haber Merkezi - Kürt illerindeki tarım üreticileri son zamanlarda zor günler geçiriyor. Yeni düzenlemeye göre yetki belgesi alamayanlar bundan böyle tütün ticareti yapamayacak. Yetki belgesini de ancak büyük kooperatifler kuranlar alabilecek. Bu düzenleme en çok Adıyamanlı tütün çiftçilerini vurdu. Düzenlemeyi protesto eden çiftçiler günlerdir eylem yapıyor.

Bir diğer sorun da özellikle Mardin ve Urfa’da yüksek maliyetler nedeniyle çiftçilerin elektik kullanamaz hale gelmiş olmaları ve elektik şirketi DEDAŞ’ın sık sık kesintiye gitmesi... Bu durumda çiftçiler elektrikli su pompaları çalıştırılamadığı için tarlalarını sulayamıyor.

Son olarak DEDAŞ, Mardin’in Derik ilçesine bağlı Yukarımenteş köyünde elektrikleri kesti. Köylülerin ekinleri susuz kaldı. Köylüler kesintiye tepki gösterirken askerler köylüleri dağıtmak için havaya ateş açtı.

Köylülerin DEDAŞ ekipleri ve jandarmaya tepki gösterdiği anlara ait videoyu Twitter hesabından paylaşan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, "DEDAŞ ekipleri, jandarma eşliğinde tarımsal sulamada kullanılan elektriği kesmeye geldi. Bölge halkı, 10 dönüme 40 bin lira masraf yapıp mısır ekti. 10 gün içinde ikinci sulama yapılmazsa mısır kuruyacak. Mahsulün suya en çok ihtiyaç duyduğu dönemde bunu hep yapıyorlar" dedi.

Mahmut Tanal'ın paylaştığı bir başka videoda ise Urfa'nın Ceylanpınar ilçesindeki geniş bir tarım arazisinde, elektrikleri kesilen köylülerin tepkisine karşı jandarmanın köylüleri gaz bombası atarak müdahale ettiği görülüyor.

Köylülerin de bu sırada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a seslenerek “Biz terörist değiliz” dediği duyuruyor bir başka köylü ise DEDAŞ’ın kendilerini jandarma ile karşı karşıya getirdiğini ifade ediyor.