PAK: Alişer Bey ve Zarife Hanım’ı saygıyla anıyoruz

Haber Merkezi – Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), katledilişinin 83’üncü yılında Koçgiri isyanının önderlerinden Alişer Efendi ve eşi Zarife Hanım’ı andı.

PAK Basın ve İletişim Bürosu’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Bugün, Kürt milletinin yigit önderlerinden Alişer Bey ile eşi Zarife Hanım'in katledilişlerinin 83. Yildonümü. Kürtleri yok sayan Cumhuriyet Türkiyesine karşı Kürt milletinin meşru haklarını tesis etmek amacıyla başlatılan Koçgiri Başkaldırısı'nın önderlerinden Alişer Efendi ile eşi Zarife Hanım'i saygı ve sevgiyle yadediyoruz” denildi.

Alişer Efendi ve Zarife Hanım’ın, Koçgiri Hareketi’nin yenilgisinin ardından Dersim bölgesine çekildiklerine değinilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Yıllarca Desim dağlarında yaşadılar. Desim’de bir soykırım saldırısı için hazırlık yapan Türkiye Devleti ilk iş olarak  Alişer Bey ve Zarife Hanım’ı katletmenin arayışına girdiler.  Alişer Bey ve Zarife Hanım 9 Temmuz 1937 günü, yıllardır yaşadıkları Desim dağlarında, Türk Devleti’yle işbirliği yapan, kendi kirvesi olan Zeynel tarafından katledildiler, başları kesildi ve Türk Devleti’ne teslim edildi. Bedenlere ne olduğu hala ‘devlet sırrı’dır.

Katledilişlerinin 83. Yıl dönümünde Alişer Bey ve Zarife Hanım’ı ve tüm Kürdistan şehitlerini saygıyla anıyoruz.”

Alişer Efendi ve Zarife Hanım

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş aşamasında Mustafa Kemal’in Kürt vilayetlerinde yaptığı çağırıların Osmanlı’dan sonra yeni bir egemenlik altına girişe davetiye olduğunu bilen önderlerden biri de bağımsız Kürt ulusu hareketi liderlerinden Koçgirili Alişer Efendi’ydi. Alişer ve arkadaşları hem İstanbul’a hem Ankara’ya karşı bağımsızlık istiyordu.

Uluslararası ilişkileri, dönemin siyasal atmosferini, politik ve silahlı mücadeleyi iyi bilen lider olarak Alişer Efendi’nin amacı Kürt halkının bağımsızlık mücadelesiyidi.

1920`de Koçgiri yöresinde (Suşehri, Hafik (Koçhisar), Kemah, Kuruçay, Ovacık, Zara, İmranlı, Divriği, Refahiye, Kangal ve çevresinde halk ayaklanır ve yeni kurulan hükümete karşı isyan başlar.

Ancak ‘Mustafa Kemal’in en yakın adamı olarak bilinen Topal Osman’ın oluşturduğu 47. Alay, Mart 1921’de Koçgiri’de zalimane yöntemlerle katliama başlar. Öyle yöntemlere başvurulur ki, Türkiye Meclis’inde büyük tartışmalar yaşanır.

Koçgiri ayaklanmasının yenilgi ile sonuçlanmasının ardından Alişer ve Zarife Xanım Dersim’e geçer.

Dersim İsyanı öncesine kadar Alişer Efendi ve Zarife Hanım, Tujik Dağı’nda bir mağaraya gizlenir. Seyit Rıza’nın devletle işbirliği yapan adamlarından Zeynel ve dört arkadaşı 9 Temmuz 1937’de güya onları ziyarete gider.

Alişer ve Zarife Hanım, tuzağa düşürüldüklerini anlayınca silahla karşı koyar ama sonunda yenik düşer.

Zeynel durumu Seyit Rıza’nın yeğeni Rayber’e bildirir. Zeynel ve Rayber, Alişer ve Zarife Hanım’ın başını kesip onlara kitap, yazı, şiir tomarını ve değerli eşyalarını Türk general Alpdoğan Paşa’ya teslim eder.

Aynı zamanda şair de olan Alişer Efendi’nin “Koçgiri başladı harba” şiiri ayaklanmayı özetliyor:

 

Koçgiri başladı harba

Sesi gitti şarka garba

İki ordu asker geldi

Dayanamadı bu darba

 

Ere dılo yemman yemman

Çiyan gırtu berfu duman

Mera bişin şahı merdan

Ew dermane hemu derdan

 

Ovacığın aşireti

Zapt eyledi memleketi

Geriden imdat gelmedi

Hozat çekmedi gayreti

Here dılo yemman yemman

 

Çiyan gırtı berfu duman

Mera bişin şahı merdan

Ew dermane hemu derdan

Kürdistan`ın orduları

Kahrettiler barbarları

Vatan için öleceğiz

İstemeyiz Moğolları

 

Here dılo yemman yemman

Çiyan gırtı berfu duman

Mera bişin şahı merdan

Ew dermane hemu derdan

İkrar verenler elmaya

Zülfikâr-ı murteza’ya

Geriden teller çektiler

Biz uymayız eşkıyaya.

 

Here dılo yemman yemman

Çiyan gırtı berfu duman

Mera bişin şahı merdan

Ew dermane hemu derdan.