ŞENGAL - Şiilere ait toplu bir mezar bulundu

09-05-2023
Etiketler IŞİD Ezidi Şengal Toplu Mezar
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Şengal’de inşaat alanında IŞİD dönemine ait bir toplu mezar daha bulundu. Şii oldukları tahmin edilen kurbanların kalıntıları DNA testi için Bağdat’a gönderileceği öğrenildi.

Rûdaw'a konuşan Petricor İnsan Hakları Direktörü Hayri Ali Şengal ilçe merkezindeki mahallelerden birinde bir turistik otelin yakınında Birleşmiş Arap Emirliklerine ait inşaat şirketinin çalışmaları sırasında toplu mezarın keşfedildiğini söyledi.

Ali,  İlçe Emniyet Müdürlüğü'nden arandıktan sonra olay yerine gittiklerini ve orada okula dönüştürülecek inşaat alanında bir toplu mezar olduğunu gördüklerini sözlerine ekledi."

Ortaya çıkan kemiklerden toplu mezarda 5 kişinin olduğunu belirlediklerini söyleyen Hayri “Bulunan toplu mezardakiler Şengalli Şiiler. 2014’de IŞİD gruplarınca öldürüldüklerini tahmin ediyoruz” dedi.

Toplu mezarın tespit edilmesinin ardından Irak Şehitler Bakanlığı Toplu Mezarları Koruma ve İşler Daire Başkanlığı ile iletişime geçerek gerekli önlemlerin alınmasını ve kalıntılarda DNA testi yapılması için Bağdat’a gönderdiklerini sözlerine ekledi.

Şengal'daki toplu mezar kazı ekibi, Birleşmiş Milletler, Irak hükümeti ve Kürdistan Bölgesi hükümeti ile işbirliği içerisinde çalışıyor. Şengal'de şimdiye kadar 39'u kazılan toplam 89 Ezidilere Kürtlere ait toplu mezar bulundu.

Mart ayında Şengal'ın doğusundaki Hemedan köyünde 30 cenazenin bulunduğu bir toplu mezarın mezarının açılması için dini bir tören düzenlendi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli