Serêkaniyê Göç Komitesi, Rusya ve ABD'yi Türkiye’nin projesini durdurmaya çağırdı

09-05-2022
Rûdaw
Video Alıntısı
Video Alıntısı
Etiketler Serêkaniyê Göç Göçmen Türkiye Erdoğan
A+ A-

Erbil (Rudaw) - Türkiye'nin 1 milyon Suriyeli göçmeni geri gönderip Rojava’ya yerleştirme projesine karşı sivil toplum ve insan hakları kuruluşlarının çalışmaları sürüyor.

Serêkaniyê Göç Komitesi, Rusya ve ABD'ye Türkiye'nin uygulamak istediği projeyi engelleme çağrısında bulundu.

Rojavalı ve Suriyeli 46 kurum ve kuruluş, AB Komisyonu Eş Başkanlarına ve BM Genel Sekreteri'ne Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın göçmenlerin geri gönderilmesi projesini finanse etmemeleri ve bu projeye yasal meşruiyet kazandırmamaları gerektiğini belirten bir mektup gönderdi.

Serêkaniyê Göç Komitesi bir açıklama yaparak Rusya ve ABD'yi projenin durdurulması için derhal müdahalede bulunmaya çağırdı.

Göç Komitesi Sözcüsü Hakim Mahmud Cemil, Rûdaw Medya Ağı'na yaptığı açıklamada, projenin meşru olmadığını ve tüm yasal kanalları kullanarak karşı çıkacaklarını söyledi. Mahmud, "Türk devleti, milyonlarca göçmeni Kürt bölgelerine getirerek Kürt halkı ile Rojava bileşenlerine yönelik kirli planını gerçekleştirmek istiyor. Bu plan uluslararası hukuka, insan haklarına aykırıdır" dedi.

Hakim Mahmud Cemil ayrıca; Türkiye’nin bölgede demografik değişim yaratmak istediğini söyledi ve “Biz Serêkaniyê göçmenleri olarak bu planı kınıyoruz ve bu projeye karşı direneceğiz. Türk devletine destek verenleri ve Kürtlere düşmanlık edilmesini asla kabul etmeyeceğiz” diye ekledi.

“IŞİD’lilerin aileleleri yerleştirildi”

Rûdaw’a konuşan Ortak Girişim İcra Direktörü İzedin Salih de, "Serêkaniyê bölgesinde 175.000'den fazla insan zorla yerinden edildi. Bunların 25 binden fazlası kamplarda yaşıyor. 2.000'den fazla aile de; göç etmek zorunda kalan Serêkaniyêlilerin evlerine yerleştirildi. Bunlardan 55’i IŞİD militanlarının aileleri” dedi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan 3 Mayıs’ta, 1 milyon Suriyeli mülteciyi geri göndermek için proje hazırladıklarını duyurmuştu.

Erdoğan, projenin Türkiye ve uluslararası kuruluşların desteğiyle 13 bölgede uygulanacağını söylemişti.

Serêkaniyê ve Girê Spî, Türkiye’nin “Barış Pınarı” adını verdiği harekat sonrası Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) kontrolünden çıkmıştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli