Sur Mağdurları: Malımızı mülkümüzü gaspediyorlar

09-05-2020
Maşallah Dekak
Sur mağdurları 5 yıldır çözüm bekliyor
Sur mağdurları 5 yıldır çözüm bekliyor
Etiketler Sur Diyarbakır Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
A+ A-

Diyarbakır (Rûdaw) – Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 2015 yılında yaşanan “Hendek Çatışmaları” ve uygulanan sokağa çıkma yasakları nedeniyle zarar gören ve evleri yıkılan mülk sahipleri Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde eylem düzenleyerek, kendilerine verilen sözlerin tutulmasını istedi.

Diyarbakır merkez Sur ilçesinde, 2015'de yaşanan çatışmalar sonucu evleri kullanılamaz hale gelen yaklaşık bin 200 Surlu aile, aradan geçen 5 yıla rağmen evlerine kavuşamadıklarını ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından da mağdur edildiklerini belirtiyor.

Yüzlerce Sur mağduru aile, seslerini Cumhurbaşkanlığına ulaştırabilmek için, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önüne gelerek kendilerine yöneltilen tekliflere tepki gösterdi. Ancak polis eylemin uzun sürmesine müsaade etmedi.

Sur mağdurlarından Cemal Yılmaz Mahallesi muhtarı Koçero Topdemir, yaşadığı mahalle de dahil 6 mahallede hala yasak uygulandığını söyledi.

Her gün Diyarbakır burçlarına çıkarak mahallesini izleyen Topdemir, “Evim biraz zarar gördü ama yıkılmadı. Evim hem tescilli hem de tarihi bir yapı. Ne bizim onarmamıza izin veriliyor ne de kendileri yapıyor. Aradan 5 yıl geçti ama şu ana kadar yalnızca 500 konut inşa edildi. Bu nedenle halk mağdur durumda, kirada ve perişan halde” dedi.

Evleri yıkılan mağdurlar TOKİ tarafından yapılan konutlara yerleştirilecekti. Proje kapsamında mülk sahiplerine maddi tazminat, ayrıca TOKİ’nin başka bir bölgede yaptığı binalardan daire verme ve Sur’da inşaatı devam eden evlerden konut verme gibi seçenekler sunmuştu.

Sur sakinlerinin büyük bir çoğunluğu Sur’da kalmak istediklerini belirterek, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile sözleşme imzaladı. Ancak Sur Mağdurları Platformu’nun aktardığına göre, hak sahipleri ile yapılan sözleşmeler Çevre ve Şehirclik İl Müdürlüğü tarafından hayata geçirilmedi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenen Sur Mağdurları Platformu Sözcüsü Mehmet Kaya, “Cumhurbaşkanımıza sesleniyorum. Ulucami’nin önünde bize söz verdi. Şimdi Şehircilik Bakanlığı Ankara size mal ve mülkünüzü vermiyor diyor. Buna innamıyoruz. Ankara bizim mal ve mülkümüze ne yapacak? Ona buna peşkeş çekiyorlar. Zenginlere satıyolar. Külliye duy sesimizi. Biz de bu ülkenin vatandaşlarıyız. Müfettiş gönderin. Çevre Şehircilikte çalışan müdür yardımcısı bize başka yer vereceklerini, bizim mallarımızı başkalarına vereceklerini söylüyor. Biz bunu kabul etmiyoruz. Bizim tapularımız var, biz kendi mal ve mülkümüzü istiyoruz. Eğer Türkiye Cumhuriyete kendi vatandaşının malını gasp ediyorsa buyursun etsin” diye konuştu.

Yasak ve çatışmalar nedeniyle 5 yıldır evini bırakan mağdurlar için şu ana kadar herhangi bir çözüm bulunamadı. Başlatılan çalışmalar doğrultusunda yıkılan evlerin yerinde yapılacak olan yeni konutlar, tapu sahiplerine imzalanan sözleşme neticesinde verilecekti. Sur sakinlerinin iddialarına göre 2015 yılından bu yana farklı gerekçeler ile ailelere yeniden dilekçeler imzalatılmış ve süreç uzatılmıştı.

Mehmet Nezir adlı mağdur da, “Evimizi bizden alıp zenginlere veriyorlar. Sur zenginlerine veriyorlar” dedi.  

Erkan Şenol ise, “Mülkümüzü bize versinler. Şehircilik Bakanlığı malımızı gaspediyor, zorla bizden alıyor. Bize ya gelin imza atın ya da mülkünüzü vermiyoruz diyorlar. Böyle birşey olabilir mi?”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: IŞİD tarafından kaçırıldıktan 10 yıl sonra Gazze’de kurtarılan Fevziye Emin Seydo

Sudani'nin Danışmanı: Gazze'ye kaçırılan Ezidi kadını Rûdaw aracılığıyla bulduk

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Es-Sudani’nin danışmanı IŞİD tarafından kaçırıldıktan 10 yıl sonra Gazze’de bulunan Ezidi kadının bulunmasında Rûdaw’ın rolünden bahsetti.