Gevaş-Bahçesaray tüneli söz verildiği halde 4 yıldır yapılmadı

09-04-2022
Rûdaw
Etiketler Van Gevaş Bahçesaray T Tünel Yol Demiryolu
A+ A-

Haber Merkezi - Van’ın Gevaş ile Bahçesaray ilçeleri arasında yapılacağı yönünde söz verilen tünel, aradan 4 yıl geçtiği halde hala yapılmadı.

Planlanan tünel yapılması halinde 100 kilometrelik yolu 29 kilometreye indirecek.

Türkiye Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşah Orhan, 2018 yılında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Gevaş-Bahçesaray arasında 9 kilometre uzunluğunda iki yeni tünel yapılacağını açıklamıştı.

Orhan, çalışmanın bittiğini, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın projenin ihalesini yapacağını belirtmişti. Amncak aradan geçen dört yıl içinde tünel yapılmadığı gibi 2020 yılında yola çığ düştü ve 42 kişi yaşamını yitirdi.

Anka’dan Ceylan Sağlam’ın haberine göre, Bahçesaray’ın Liçan köyünde yaşayan yurttaşlar, özellikle kış aylarında yollarının kapalı kaldığını; hem kendilerinin hem hayvanlarının mağdur olduklarını söylüyor.

2016 yılında Bahçesaray'a yapılan prefabrik kar tüneli olan “Karabet Tüneli”nden de ulaşım sağlanamıyor. Köyde yaşayanlar bu kar tünelinin “hiçbir işe yaramadığını” belirtiyor.

Bahçesaray ilçesine bağlı Liçan köyünde yaşayanların temel geçim kaynağı hayvancılık. 110 kilometrelik Van- Bahçesaray yolu kapandığında, yol açık olduğu zaman 325 kilometrelik Hizan- Bitlis- Tatvan-Van yolunu tercih etmek zorunda olsalar da köylüler, akaryakıta gelen zam nedeniyle o yolu da kullanamadıklarını ve hayvanlarını dağlardan topladıkları geven bitkisi ile beslediklerini belirtti.

Hayvancılık yapan Mithat Uluç da “Bazı seneler üç aydan altı aya varan bir sürede kapanıyor. 325 kilometrelik yoldan saman getirdiğimiz zaman bize sıkıntılı oluyor. Ton başına 600 lira veriyoruz. Hastamız oluyor, hastalarımızı götüremiyoruz. İki yol kapandığında helikopter de gelemiyor, hava yolu da kapanıyor. Bizim için çözüm sadece bir tünel” diye konuştu.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli