IŞİD’li kadınlar: Müslümanlar koronavirüse yakalanmaz

Haseki (Rûdaw) – Koronavirüsü salgınının dünyayı etkisi altına almasıyla birlikte Dünya Sağlık Örgütü’nün terk ettiği Heseke’deki Hol Kampı’nda bulunan IŞİD’li kadınlar, virüsün müslümanları etkilemediğini savunuyor. Kamp yönetimi ise eldeki imkanlarla tedbir almaya çalışıyor.

Rojava’nın Haseke kentindeki Hol Kampı’nda 48 farklı ülkeden 67 bin 338 kişi bulunuyor. Kampta kalanların çoğu IŞİD’li aileler.

Rûdaw ekibi, salgından bu yana Dünya Sağlık Örgütü’nün uğramadığı Hol Kampı’ndaki durumu gözlemledi.

Kamp sakinlerinden Muhammed Azizi, “Bazı sağlık örgütleri buraya geldi. Ellerinde kağıtlar vardı, bize okudular. Alınması gereken tedbirlerden bahsettiler. Toplu yerlerden uzak durmamızı istediler. Şimdi ihtiyaçlarımızı bize getirip çadırlarda veriyorlar” dedi.

Kampta toplam 21 sağlık merkezi bulunuyor ve bu merkezlerin her birinde günlük ortalama 40 kişi tedavi ediliyor. Kamp yönetimi, kendi imkalnarı dahilinde salgına jkarşı tedbir alsa da bu kadar kalabalık bir ortamda olası bir salgını önlemenin oldukça zor olduğunu belirtiyor.

Hol Kampı Müdürü Muhammed Beşir, “Kampta yabancıların yanı sıra Iraklı ve Suriyeli aileler de var. Bu ailelere evlerine dönebilmeleri için yol verilmiş ancak çoğu geçim sıkıntısı nedeniyle burada kalmayı tercih ediyor. Burada hiç olmazsa gıda yardımı alıyorlar” diye konuştu.   

Beşir, şu anda kampta tedbir amaçlı gidiş gelişleri durdurduklarını ve henüz herhangi bir vakaya rastlamadıklarını da söyledi.

Kampta kalan IŞİD’li kadınlar ise koronavirüsün “Allah tarafından kafirlere verilmiş bir ceza” olduğuna inanıyor.

Rûdaw’a konuşan kadınlardan biri, “Müslümanlar bu hastalığa yakalanmaz, kafirler yakalanır. Allah askerini göndermiş, budur” dedi.

Bir başka kadın ise koronavirüsün “Allah tarafından zalimleri cezalandırmak için gönderildiğini” savundu.