Chomsky’den tutuklu olan Kürt sanatçı Nudem Durak için açıklama

Haber Merkezi – Chomsky, 7 yıldır cezaevinde bulunan Kürt sanatçı Nudem Durak için bir açıklama yayınlayarak Durak’ın özgür bırakılması gerektiğini kaydetti.

Bayburt M Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan Nudem Durak, söylediği Kürtçe şarkılardaki ifadeler gerekçe gösterilerek 2015’te tutuklanıp “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla hakkında açılan iki ayrı dosyada19 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Ünlü düşünür Noam Chomsky, 2015’ten beri Bayburt cezaevinde tutuklu bulunan Nudem Durak’ın davasının yeniden açılmasının sevindirici olduğunu belirterek bir mesaj yayınladı.

Chomsky mesajında Durak’ın şarkı söyleyerek ve sanatını icra ederek Kürtlerin haklarının tanınması için verilen mücadeleyi desteklediğini belirtti.

Chomsky'nin açıklaması şöyle:

“Nudem Durak davasının yeniden açılması çok sevindirici bir haber.

Ona verilen ceza ağır bir adaletsizlik. Kürt halkının haklarının ve adil taleplerinin tanınması için verdiği uzun mücadeleyi desteklemek için sanatıyla onurlu ve şiddet içermeyen bir çaba içindeydi.

Nudem, özverili ve cesur çalışmaları için cezalandırılmamalı, aksine onurlandırılmalıdır.

Özgür bırakılacağını, çalışmalarını ve hayatını sürdürmesine izin verileceğini — hatta destekleneceğini — umuyor, buna inanıyorum.”

Roger Waters, Nudem Durak için Erdoğan'a çağrı yapmıştı

İngiliz müzik grubu Pink Floyd üyesi Roger Waters, Durak’ın serbest bırakılması için Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çağrıda bulunmuştu.

Nudem Durak için “O bizim kız kardeşimiz” diyen Waters, Durak’a cezaevinde müzik aletleri sağlanamamasının kabul edilemez olduğunu belirtmişti.

Daha önce de Angela Davis, Ken Loach, David Graeber, Peter Gabriel, Roger Waters gibi isimler Durak için ‘adalet’ çağrısı yapmıştı.

 

Nudem Durak, Şırnak’ın Kumçatı beldesinde, dengbêj bir ailede büyür.  2009 yılında Mem û Zîn Kültür Merkezi'de (MKM) çalışmaya başlayan Durak, daha sonra kurduğu Koma Sorxwin adlı grupta şarkılar söylüyordu.