Neçirvan Barzani: Irak’ta siyasi tıkanmayı aşacak bir uzlaşı henüz yok

Erbil (Rûdaw) – Başkan Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesi’nin Bağdat’la olan tüm sorunları diyalog ve anayasa temelinde çözme arzusunda olduğunu söyledi.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Amerika Birleşik Devletleri’nin Irak Büyükelçisi Matthew H. Tueller başkanlığındaki heyet ile görüştü.

Heyette, IŞİD’e karşı Uluslararası Koalisyon Irak ve Suriye Kuvvetleri Komutanı John Brinan, Dışişleri Bakanlığı Irak ve İran İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Jennifer Givitto, Levant ve Suriye angajmanından sorumlu olarak Yakın Doğu İşleri Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Ethan A. Goldrich, ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Matthew Pearl ve Erbil Başkonsolosluğu’nda görevli diplomatlar yer aldı.

Irak’ta yaşanan gelişmeler, Irak ve Suriye’de devam eden IŞİD tehditi, ABD’nin Irak ve Kürdistan Bölgesi ile ilişkilerinin ele alındığı görüşmede ayrıca Irak Federal Mahkemesi’nin Kürdistan Bölgesi petrol ve gaz yasası hakkındaki kararı, Peşmerge Bakanlığı bünyesindeki reform çalışmaları ve Kürdistan Bölgesi’ndeki iç durum da masaya yatırıldı.

ABD’nin Irak ve Kürdistan Bölgesi ile olan ilişkilerini devam ettirme konusunda kararlı olduğunu aktaran konuk heyet, IŞİD’e karşı mücadelede Peşmerge ve Irak ordusu arasındakji koordine ve desteğin önemine vurgu yaptı.

Görüşmede taraflar, Kürt tarafların Bağdat’ta uyum ve birliğine dikkat çekerek, bunun Kürdistan Bölgesi’nin konumunu güçlendireceğine ve çıkarlarına hizmet ettiğine işaret etti.  

“Irak’ta siyasi bir tıkanma yaşanıyor” diyen Başkan Neçirvan Barzani, siyasi taraflar arasında süreci ileriye taşımak adına henüz bir uzlaşı sağlanamadığını söyledi.

Barzani, ülkedeki durumın düzeltilmesi için bir fırsat doğduğunu, bu konusuda tüm tarafların görüş birliğine varması gerektiğini belirtti.

Irak ve Kürdistan Bölgesi’ne verdiği destek nedeniyle ABD hükumetine şükranlarını dile getiren Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesi’nin Irak ile olan sorunlarını diyalog ve anayasa temelinde çözmek istediğini yineledi.

Kürdistan Bölgesi’nde özgürlükler, insan hakları ve kadınların durumu ile Suriye ve bölgede yaşanan gelişmeler, görüşmede ele alınan diğer başlıklar oldu.