Kobani göçünün sembol ismi hayatını kaybetti

09-02-2019
Rûdaw
Etiketler Rûdaw Kobani Hac Kado Beyaz
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – IŞİD’in saldırıları ile birlikte Kobani’de yaşanan göç sırasında Rûdaw kameraları tarafından görüntülenen ve “göçün sembolü” olarak hafızalara kazınan Kobanili Hac Kado Beyaz 110 yaşında hayata gözlerini yumdu.

 

IŞİD mensuplarının Eylül 2014’te Rojava’nın Kobani kentine ağrı silahlarla saldırmasıyla birlikte bölgede yaşayan 140 binden fazla kişi sınırın diğer tarafına göç etmek zorunda kalmıştı.

 

Rûdaw’ın anbean takip ettiği gelişmeler esnasında Kobani’nin Keremuh köyünde, torunu Mustafa Osi’nin sırtında sınırı geçen yaşlı Hac Kado Beyaz ve ailesi, Rûdaw ekibi tarafından görüntülenmişti. Göçün sembolü haline gelen Beyaz’ın bu görüntüsü sosyal medyada geniş yanklı uyandırmış, klip ve belgesellerde kullanılmıştı.

 

Hac Kado Beyaz’ın, 5 Şubat günü Kobani’nin Aşağı Herabisan köyünde hayanı kaybettiği öğrenildi.

 

Gerçek adı Abdulkadir Muhammed Osi olan Hac Kado Beyaz, 1910 yılında Kobani’de doğdu. Annesi Beyaz, bölgede tanınan Ezidi Kürt aşieretlerinden birine mensup oladuğu için Hec Kado Beyaz olarak tanındı.

 

Kobani olayları sırasında Hac Kado Beyaz’ın 7 oğlu ve 90’dan fazla torunu doğdukları toprakları terk ederek Türkiye ve Avrupa’nın değişik ülkelerine göç etmek zorunda kaldılar.  

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli