Erbil (Rûdaw) – Suriye Kürdistan Birlik Partisi Genel Sekreteri Süleyman Oso, “Türkiye’nin bölgede önemli bir devlet olduğunu” belirterek, “Biz bağımsız bir devlet kurmayı amaçlamıyoruz. Kürt halkının haklarının kabul edilmesini savunuyoruz. Bu sorunun çözümü de Türkiye veya diğer devletlerle değil, Suriye’nin kendi içinde çözülür” dedi.
Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) Başkanlık Divanı üyesi ve Suriye Kürdistan Birlik Partisi Sekreteri Süleyman Oso, Rûdaw TV’de yayınlanan özel röportajda Emer Kalo’nun sorularını yanıtladı.
Rojava’da Kürt taraflar arasındaki müzakereler konusunda önemli açıklamalarda bulunan Oso, son dönemde ENKS ofislerine saldırıları “provakasyon” şeklinde değerlendirerek, “Amaç ENKS ve PYNK arasındaki görüşmeleri baltalamaktı” dedi.
Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi ile görüştüklerinde bu konuyu ele aldıklarını ifade eden Süleyman Oso, Abdi’nin de bu tür eylemlere karşı olduğunu vurguladığını söyledi.
Taraflar arasında süren görüşmelerde önemli bir meselenin de askeri ve güvenlik durumu ve bu kapsamda “zorunlu askerlik” meselesi olduğunu dile getiren Oso, “Anlaşmaya göre zorunlu askerlik yasasının ortadan kaldırılması ve bu konuda gönüllülüğün esas alınması gerekiyor” diye konuştu.
Süleyman Oso, Roj Peşmergelerinin Rojava’daki güvenlik güçlerine dahil edilmesi konusunda görüş alışverişi yaptıklarını belirterek, “Ancak bir yandan da Peşmerge ailelerine baskı yapılıyor. Gençlerin Peşmergeden ayrılması isteniyor” şeklinde konuştu.
PYD’nin PKK ile ilişkileri hakkında, “Biz hiçbir Kürdistani tarafın diğeri ile ilişkisine karşı değiliz” diyen Oso, ancak Türkiye’nin PKK’nin varlığını ve bu ilişkiyi bahane ederek Rojava’ya operasyon düzenlediğini söyledi.
Süleyman Oso, “Suriye sorununun asla askeri yolla çözüleceğine inanmıyoruz. Suriye meselesi Suriyelilerin kendi içerisindeki anlaşması ile çözülür. Bu nedenle Suriye muhalefeti ile ilişkimiz var. Cenevre’de rejim ile müzakereler devam ediyor” ifadelerini kullandı.
Suriye’nin Rojava’ya yaklaşımı konusunda bir soruyu yanıtlayan Oso, “Biz Türkiye’nin bölgede önemli bri devlet olduğunu vurguluyoruz. Aramızda uzun bir sınır var. Ancak biz sorunu kendi içimizde çözülmesini destekliyoruz. Biz bağımsız bir devlet kurmayı amaçlamıyoruz. Kürt halkının anayasal haklarının kabul edilmesini, Kürt dilinin ve kültürünün resmen kabul edilmesini savunuyoruz. Bu sorunun çözümü de Türkiye veya diğer devletlerle değil, Suriye’nin kendi içinde çözülür. Çözümü Suriye’nin dışında görmüyoruz” yanıtını verdi.
ENSK’li Oso, “Siz de Türkiye Dışişleri Bakanı ile görüşen ENKS heyeti içerisinde yer aldınız. PYD ile yürütülen görüşmeler nedeniyle Türkiye size baskı uyguluyor mu?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:
“Türkiye Suriye sorununun çözümünde çok önemli rol oynayabilecek ülkelerden biridir. Dışişleri Bakanı ile görüşmemizde de PKK ve PYD konusundaki tavırlarını dile getirdiler, bunu da zaten basında da açıkça dile getiriyorlar. Fakat hiçbir zaman ‘bir Kürt halkının haklarına karşıyız’ demediler. Birçok defa Dışişleri Bakanı bunu tekrar etti. Fakat PYD’yi PKK’nin bir parçası olarak gördüklerini de ifade ediyorlar. Biz de görüşmede kendi görüşlerimizi dile getirdik. Kürtler arasındaki diyaloğun Kürt halkının isteği olduğunu belirttik. Önemli bir nokta da şu ki biz Kürtlerin varlığının hiç bir komşusuna yada Suriyeli tarafa karşı olmadığı mesajı veriyoruz. Tek amacımız geleceğin Suriye'sinde Kürt halkının temel haklarının garanti altına almaktır, bunun için çalışıyoruz. Biz ABD ile görüşmelerde de halkımızın çıkarları neyi gerektiriyorsa onu yapacağız diyoruz. Fakat yine de Türkiye’yi bu konuda tatmin etmemiz de gerekiyor. Onlara karşı olmadığımızı ve iyi komşu olmak istediğimizi söylemeliyiz ki bunu hep dile getirdik.”
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın