Kürt hocasının dilinden Kaddafi

Zaho (Rûdaw) - Libya eski Cumhurbaşkanı Muammer Kaddafi’nin askeri eğitim gördüğü Kürt hocası, Duhok’un Zaho ilçesinde yaşıyor.

 

1927 Kerkük doğumlu Muhammed Kerim Muhammed Emin, 21 yaşındayken Irak Ordusu’na katılmış. 1924 kurulan Irak ve Arap ülkeleri içerisinde en eski askeri eğitim koleji olarak bilinen Rostemiye’de 1956 yılında askeri eğitim hocası olur.

 

Muhammed Emin, şimdi Zaho’da yaşıyor. O yıllarda yaşadıklarını ve Arap ülkelerinden gelen öğrencilerle olan anılarını Rûdaw’a anlattı.

 

Kaddadi’nin hocalığını yapan Muhammed Kerim Muhammed Emin o dönemi şöyle anlatıyor:

 

Bir yıl, Arap ülkelerinden 18 yaşın üzerinde 40 öğrenci benim bulunduğum koleje geldi. O yıllarda Irak, askeri eğitim alanında çok gelişmişti. Bu öğrencilerden biri Muammer Kaddafi’ydi. Bu kolejden mezun olanlar lisans diplomasına sahip oluyordu.

 

Kaddafi, diğer öğrencilerden daha güçlü ve daha konuşkandı. Yerine ve zamanına göre konuşurdu. Sinirli biriydi, beğenmediği hocaların sözünü dinlemezdi ama en çok benimle iletişim kurardı.”

 

Bahsi geçen kolejde, farklı branşlarda ders veren 20 eğitimcidensadece Muhammed Kerim Muhammed Emin Kürt’tü.

 

Kaddafi, okulu birincilikle bitirdi. Halife isminde bir kuzeni de o yıl aynı bölümden mezun oldu.

 

Rostemiye kolejinin mezunları arasında Kaddafi’nin yanı sıra, eski Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, Sudan Devlet Başkanı Ömer Hasan El Beşir de bulunuyor.

 

Libya’da 42 yıllık iktidar

 

Muammer Muhammed Abdulselam Kaddafi, 42 yıl boyunca Libya’yı yönetti.

 

1969 yılında askeri darbeyle ülkenin başına geçti. 2011 yılında Libyalılar Kaddafi’ye karşı ayaklandı en son muhalifler tarafından yakalandı, linç edilerek öldürüldü.

 

80’li yıllarda Kaddafi, Kürt hareketini desteklemiş ve Kürt milletinin haklarını alması gerektiğini farklı toplantılarda dile getirmişti.

 

Hocası Muhammed Emin, Kaddafi’nin yaşadıklarını şöyle anlatıyor:

 

Bazı öğrenciler yanıma gelip, Libya’dan gelen Kaddafi’nin Kürt diye bir millet olduğunu ancak haklarının Araplar tarafından gaspedildiğini anlattığını söylerlerdi. Ama bu konuyu kendisiyle hiç konuşmadım ve Kürtleri niçin bu kadar düşündüğünü bilmiyorum.”

 

Muhammed Emin, Kaddafi’den bahsederken duygulanıyor:

 

Kaddafi büyük bir insandı. İktidardan indiğinde çok üzüldüm. İnsanlık dışı bir muameleyle öldürdüler. Bazen aklıma geliyor ve uykularım kaçıyor.”

 

89 yaşındaki Muhammed Kerim Muhammed Emin’in 13 çocuğu var. İlk eşi Kerküklü olan ikinci eşinin Zaholu olması nedeniyle buraya yerleşmiş.

 

69 yaşındaki eşi Remziye Muhammed Kerim, “Eşim çoğu kez Kaddafi’yi anımsar ve hatırladıklarını anlatır. Öldürüldüğünde çok üzüldü” dedi.