Duhok’ta 34 kaçak petrol arıtma tesisi yıkıldı

Duhok (Rûdaw) – Duhok’ta yıllardır şikayet konusu olan Kaş Sanayi Bölgesi’ndeki kaçak petrol arıtma tesisleri yıkıldı. 45 tesisten 34’ü yıkılırken atıkları ve koku sorununu gidermeleri için 11’ine de mühlet verildi.

Duhok’ta Kaş Sanayi Bölgesi’ndeki tesislerin yıkılması sonrası bölge sakinleri kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Bölge sakinleri 15 yıldır böyle bir kararın çıkmasını bekliyordu.

Tesislerin etrafında bulunan köylerin sakinleri tesislerden çok yoğun bir koku yayıldığını kaydetti.

Rûdaw muhabiri Eyüp Nısri'ye konuşan Zêrevan Sofi, “Geceleyin kokusu geliyordu. Sabah uyanınca da çok kötü bir koku yükseliyordu. Koku yüzünden kaç defa yataktan kalkıp bizim mutfak tüpünü inceliyordum. Sonra bakınca kokunun arıtma tesislerinden geldiğini fark ediyordum” dedi.

Bölge sakinlerinden Mehdi Salih ise “Eskiden yoğun kokuya maruz kalıyorduk ama şimdi koku kalmadı. Bu meselenin ciddiye alınmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Öte yandan arıtma tesislerinin sahipleri de çok fazla masraf yaptıklarını belirtti.

Yıkılan kaçak tesislerden birinin sahibi olan Selah Koçer, “Hakimin kararı olmadan uygulandı, hakimin kararı olsaydı başımız gözümüz üstüne, saygı duyardık. Her birimiz tesislere 2-3 milyon dolar para harcadı. Bu, çok büyük bir haksızlık” ifadelerini kullandı.

Kaş Sanayi Bölgesi, Duhok’un batısında yer alıyor.