Dersim'de ‘geçici avcılık belgesi’ verilmesine tepkiler sürüyor

Dersim (Rudaw) –  Amerikalı bir iş insanına Dersim'de dağ keçisi avlaması için "geçici avcılık belgesi" verilmesi tepki çekti. Bölge halkı Alevilik inancına göre kutsal sayılan dağ keçilerinin avlanmasına karşı çıkıyor.

ABD'li iş insanı Bradley Garrett Van Hoose isimli kişiye Dersim'de 1 adet dağ keçisi vurması için izin verilmesine Dersimlilerin tepkileri sürüyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Dersim Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Yabancı Turist Avcılar İçin Geçici Avcılık Belgesi"ne göre söz konusu avcılık faaliyetinin Dersim Pülümür'de bulunan Salördek Devlet Avlağı'nda yapılacağı belirtildi.

7-13 Aralık tarihlerinde yapılması planlanan avcılık faaliyeti bölge halkı tarafından tepkiyle karşılandı.

Salördek'te bir araya gelen vatandaşlar avcılık faaliyetinin durdurulmasını talep etti.

Basın açıklamasına katılan Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, "Bu karar gerçekten çok zalimane bir karar. Bu bölgede yaban yaşamına saygı gösterilmesini istiyoruz. Bu bölgede dağ keçilerinin, özellikle çengel boynuzlu dağ keçilerinin korunmasını istiyoruz. Doğada artık yok olmaya yüz tutmuş bir yaşamı iyice yok etmek isteyen bir anlayış hepimizi derinden yaralıyor. 7-13 Aralık tarihinde buralarda olacağız" dedi.

Geçtiğimiz temmuz ayında Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Dersim'de dağ keçilerinin avlanabilmesi için ihale açmıştı. Kamuoyundan yükselen tepkiler sonrası Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü geri adım atmış, 17 dağ keçisinin avlanması ile ilgili yapılacak olan ihalenin iptal ettiğini duyurmuştu.

Antalya merkezli Caprinae Travel isimli firmanın başvurusu üzerine Doğa Koruma ve Milli Parklar Dersim Şube Müdürlüğü tarafından izin belgesi hazırlandı. ABD'li iş insanı Bradley Garrett Van Hoose isimli kişiye Salördek'te 1 adet dağ keçisi vurma izni verildi.

Dersim'de halkın kutsal saydığı ve Hızır'ın keçisi olarak bilinen dağ keçilerinin avlanmasına ilişkin verilen bu izin oldukça tepki çekti.

Orhan Çelebi, "Bugün burada Dersimde avlanmak istenen dağ keçisi için buradayız. Hükümet, bir Amerikalinin avlanması için özel izin çıkarmış, ben istiyorum ki bu avlanma yasaklansın, bu hayvanlar öldürülmesin. Kamuoyu buna karşı cinsin ve duyarlı olsun" dedi.

Hüseyin Aslan ise, "Kimki bu hayvanlara zulüm ediyor Allah ondan sorsun, biz istiyoruz ki ormanımız ve hayvanlarımız koruma altına alınsın, kimse orman kesmesin bu hayvanları vurmasın istiyoruz" diye konuştu.

Yaban hayatına yönelik yapılan her türlü olumsuzlugun karşı hukuksal sureci baslatacaklarini ifade eden Avukat Barış Yıldırım,"Maalesef ABD'den avcı gelecegi ve bir yaban keçisinin avlandirilmasi icin kendisine izin verildiği dair haberler yapıldı. Bizde bunun arastirmasini yaptık ve hukuksal olarak takibimizi yaptık. Fakat dun öğrendiğimize kadarıyla avlattırma kararı geri alinmis. Bizler sunu ifade etmek istiyoruz ilimizde kesin sekilde yaban keçisi ve çengel boynuz olmak üzere hiçbir yaban hayati türünün avlattirilmasi gerektiğini düşünüyoruz. Şayet bu şekilde devam ederse biz hukuksal sürecimizi devam ettireceğiz. Bu tip hukuka aykırı eylemlere karşı tüm hukuksal haklarimizi kullandık ve kullanmaya devam edeceğiz" şeklinde konustu.