Eski bakan: Yeni hükümeti kurmak 8 ay sürebilir

Erbil (Rûdaw) – Komel Politbüro üyesi Abdulsettar Mecid, KDP’nin hükümete katılma konusunda partileriyle görüşmediğini belirterek, “Görüşme gerçekleştirldikten sonra kararımızı vereceğiz” dedi.

 

Kürdistan İslami Topluluk Partisi (Komel) Politbüro üyesi ve eski Tarım ve Su Kaynakları Bakanı Abdulsettar Mecid, Kürdistan Bölgesi’nde yeni hükümet kurma çalışmalarının uzun süreceği öngörüsünde bulundu.

 

Önceki dönemde hükümetin 8 ay boyunca süren müzakereler sonucu kurulduğunu hatırlatan Mecid, “Bu dönem de hükümet kurma çalışmaları 8 ay sürer. Bunun nedeni partiler arasındaki soğukluktan kaynaklanıyor. Ayrıca bu konuda parlamentonun da suçu var. Parlamento ilk oturumun ardından parlamento başkanının seçilmesi için bir ay süre vermeliydi. Bu konuda bir karar çıksaydı taraflar arasında uzlaşma çabaları da erkene alınırdı” dedi.

 

Hükümeti kurma yetkisini elinde bulunduran Kürdistan Demokrat Partisi’nin şu ana kadar kendileriyle görüşmediğini hatırlatan Abdulsettar Mecid, yeni hükümette yer alıp almama konusunda da henüz bir karar vermediklerini belirtti.

 

Mecid, “Şu ana kadar da hükümete katılma yada muhalefet olma konusunda bir karar vermiş değiliz. Hükümeti kurmakla görevlendirilen taraflar ne zamanki bizi ziyaret eder ve programlarını görürsek ona göre bir karar veririz” diye konuştu.

 

Komel, önceki hükümet döneminde Değişim Hareketi (Goran) ile birlikte hükümetten çekilmiş ardından İslami Birlik (Yekgırtu) Partisi de bu yolu izlemişti. Bu çekilmeden ötürü Mecid de bakanlar kurulundaki görevinden istifa etmek zorunda kalmıştı.

 

30 Eylül’deki seçimlerden sonra büyük oy kaybı yaşayan Yekgırtu, yeni dönemde muhalefet olacaklarını açıklamıştı.

 

Aynı zamanda Kürdistan Parlamentosu Komel Grup Başkanı olan Abdulsettar Mecid’e göre Yekgırtu erkenden muhalefet kararı almakla hata yaptı.

 

Mecid, yeni hükümetin “halka hüzmeti” esas alması gerektiğini vurgulayarak, “Biz katılsak da katılmasak da hükümetin başarılı olmasını istiyoruz” dedi.