Aydın Maruf: Yeni Kürdistan hükümetine etnik gruplar da katılmalı

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakanı ve Irak Türkmen Cephesi (ITC) Yürütme Kurulu Üyesi Aydın Maruf, yeni parlamento döneminde seçim yasasıyla ilgili değişiklikler yapılması ve etnik grupların da yeni hükümete aktif bir şekilde katılması gerektiğini söyledi.

Aydın Maruf, başkent Erbil’de etnik ve dini grupların temsilcileriyle yapılan toplantının ardından basın açıklamasında bulundu.

Kürdistan Bölgesi’nde 20 Ekim’deki yapılan milletvekili seçimlerinin ardından etnik ve dini grupların temsilcileri olarak ilk istişare toplantılarını yaptıklarını belirten Maruf, bazı konulara vurgu yaptıklarını söyledi.

Maruf, parlamentonun yeni döneminde seçim yasasıyla ilgili değişiklikler yapılmasını ve bileşenlere ayrılan kotanın 5'ten 15’e çıkarılmasını talep ettiklerini söyledi.

Maruf, “Bu şekilde hem Türkmen, Asuri-Süryani, Keldani gibi etnik gruplar hem de Ezidi, Şebek gibi dini yapıların parlamentoda temsiliyeti olsun. Ayrıca veto hakkı önemli bir konu. Etnik gruplara da veto hakkı verilsin, etnik ve dini gruplarla ilgili meseleler onların temsilcileri ile yapılan müzakerelerle çözülsün” dedi.

Etnik ve dini gruplara yönelik çalışmaların dokuzuncu kabine döneminde iyi bir yere geldiğini belirten Maruf, “Etnik ve dini oluşumlardan sorumlu bir bakanlık oluşturuldu. Tüm etnik ve dini grupların hakları adil şekilde desteklendi. Biz onuncu kabinenin de bir an evvel kurulmasından yanayız. Bütün siyasi tarafların katılması, etnik ve dini grupların da hükümette aktif bir şekilde yer almasını talep ediyoruz. Bu katılım gereklidir" ifadelerini

2015 yılında Kürdistan Bölgesi’nde oluşumların haklarını koruma ile ilgili bir yasa çıkarıldığını hatırlatan Aydın Maruf, 10 yıldan beri yürürlükte olan bu yasanın aktif şekilde uygulanmasını istediklerini belirtti.

Kürdistan Parlamentosu seçimleri

Kürdistan Bölgesi’nde 20 Ekim'de gerçekleştirilen altıncı dönem milletvekili seçimlerinin nihai sonuçlarına göre, 100 sandalyeli parlamentoda Kürdistan demokrat Partisi (KDP) 39, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) 23, Yeni Nesil Hareketi 15, Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgirtu) 7, Kürdistan Adalet Toplumu Partisi (Komel) 3, Helwest (Duruş) Hareketi 4, Halk Cephesi 2, Goran 1 ve Kürdistan İttifakı Grubu 1 sandalye elde etti.

Irak Federal Mahkemesi’nin 21 Şubat'ta aldığı karar ile Kürdistan Parlamentosu’nda 111 olan sandalye sayısı 100’e düşürüldü.

Mahkeme, parlamentoda Türkmenlere 5 ve Hristiyanlara 6 olmak üzere 11 kişilik kotanın "anayasaya aykırı" olduğuna hükmetmiş ve kaldırmıştı.

Irak Yüksek Yargı Konseyi ise 21 Mayıs'ta, 100 sandalyeli Parlamentoda Türkmenler, Hristiyanlar ve Ermenilere toplamda 5 kişilik kota ayrılması kararı vermişti.