Kobanili çocuklara Kürtçe ders

08-11-2014
Rûdaw
Etiketler Kobani Kürtçe Rojava Kampı
A+ A-

Haber Merkezi – Urfa’nın Suruç ilçe merkezinde bulunan “Rojava Kampı”nda Kobanili çocuklara Kürtçe eğitim veriliyor.

 

Kampta bulunan 110 çadırdan birinin üzerinde, “Ehmedê Xanî Eğitim Evi" yazıyor. 17’nci yüzyılda yaşamış ünlü Kürt bilgesinni adı verilen okulda, gönüllü öğretmenler çocuklara latin harflerini ve bu harflerle Kürtçe okuma yazmayı öğretiyor.

 

Kobani’deyken 2’nci sınıfa giden 7 yaşındaki Diyala Ali, anlatılanları pür dikkat dinliyor. Suriye’deyken Arap alfabesiyle eğitime başlayan Diyala, yeni alfabeyi anlamaya çalışıyor. "A, b, c, ç..." derken alfabeyi sökmeye başlıyor.

 

Diyala Ali ile aynı okulu paylaşanlardan biri de Şirin Ahmedi. O da 7 yaşında. Eğitim hayatını yarım bırakmak zorunda kaldı. Suriye’de Arap harfleriyle okuma yazma öğreniyordu, şimdi Latin harfleriyle...

 

Şirin, “Kobani’de ikinci sınıfa gidiyordum. Her iki okulu da seviyorum. Şimdiye kadar a,b,c,ç öğrendim. Arapça bana daha zor geliyordu. Latin alfabesi daha kolay” diyor.

 

Okulda gönüllü öğretmenlik yapan Ruken Şeyh Muhammed, Kürtçe okuma - yazmanın Latin alfabesiyle daha kolay olduğu görüşünde.

 

“Ben Suriye’de de öğretmenlik yapıyordum. Kanton okulunda da Latin harfleriyle ders veriyorduk. Çocuklarımız burada dillerini öğrensinler diye bu okulu açtık. Şimdilik sadece Kürtçe resim ve okuma dersleri var. Haftanın 5 günü ders var, günde sadece 1 harf öğretiyorum.”

 

Benzer okullardan biri de yine Suruç'taki "Kobani Kampı"nda kuruldu. Bu okula da 160 öğrenci devam ediyor. PYD’nin ilan ettiği kantonlarda da Latin alfabesiyle eğitim yapılıyordu. Kamp sorumluları, kamplarda verilen eğitimin, "kanton"lardaki eğitimlerin devamı niteliğinde olduğunu söylüyor.   (Kaynak: AL JAZEERA TÜRK)

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli