Mesrur Barzani’den eleştiri: Kürdistan Bölgesi’ne müdahale için Bağdat'a kapı açtılar

9 saat önce
Rûdaw
Etiketler Mesrur Barzani Kürdistan Bölgesi Kürdistan Seçimleri 2024
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Başbakan Mesrur Barzani, Kürdistan Bölgesi’ndeki siyasi partilerin iç işlerine müdahale edebilmesi için Bağdat’a kapı araladığını belirterek, “Bu federal sisteme aykırıdır” dedi.

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, tarihi Erbil Kalesi'nde vatandaşlarla bir araya geldi. Vatandaşların görüş ve taleplerini dinleyen Başbakan Barzani, soruları yanıtladı.

Bir öğrencisinin trafik ve su sorununa ilişkin sorusuna yanıt veren Mesrur Barzani, hükümetin şu anda çözüm için toplu taşıma sistemi üzerinde çalıştığını dile getirdi.

Erbil'de su baskınlarının önlenmesi için ciddi tedbirler aldıklarını kaydeden Barzani, yer altı sularının kullanılmasının Erbil'deki su sorununu çözmeyeceğini bu nedenle başkent için acil su projesini yakın zamanda tamamlamayı planladıklarını söyledi.

Hükümetin projeleri

Hükümetin projeleri, istikrar ve mali sorunların çözümü hakkındaki soruya yanıt veren Barzani, Bağdat’ın bahane ettiği meselelerin çoğunun önünü aldıklarını belirtti.

Mesrur Barzani, Kürdistan Bölgesi'nin haklarını tesis etmek için ciddi bir şekilde çalıştıklarını ve önümüzdeki yıllarda bu çalışmaların sonuçlarının daha görünür olacağını sözlerine ekledi.

Başbakan Barzani, "Umarım Kürdistan Bölgesi daha istikrara doğru hızla ilerler, böylece engeller ve krizler kalkınma çalışmalarımızı bir kez daha yavaşlatmaz" diye konuştu.

Bir vatandaşın sorusu üzerine elektrik sorununa değinen Mesrur Barzani, kesintisiz elektrik sağlanması için çalıştıklarını kaydetti.

Kürdistan Bölgesi'nde istihdam

“Irak'ta istihdam devam ederken Kürdistan Bölgesi'nde neden durduruldu? Neden federal bir bölge olarak Kürdistan Bölgesi Irak'taki istihdam oranından pay alamıyor?” şeklindeki soruyu yanıtlayan Başbakan Barzani, "Geçmişte partiler arasındaki çekişmeler nedeniyle çok sayıda kişi istihdam edildi. Fakat artık Kürdistan Bölgesi'nin geliri yenilerin istihdam edilmesine yetmiyor. Bu yıl Irak bir milyon kişiyi istihdam etti. Kürdistan Bölgesi Irak'taki istihdam oranından mahrum bırakılmamalı, ayrıca federal bir statü olarak bütçe tahsis edilmeli. İstihdam için Bağdat ile görüşüyoruz” yanıtını verdi.

Mesrur Barzani, Kürdistan Bölgesi’ndeki siyasi partilerin iç işlerine müdahale edebilmesi için Bağdat’a kapı araladığını belirterek, “Irak’taki bir bakanlık bölgenin iç işlerine müdahale etmemeli. Bu federal sisteme aykırıdır” ifadelerini kullandı.

Kürdistan Parlamentosu seçimleri  

Vatandaşların seçim ve seçime katılım oranı ile ilgili merak ettikleri sorulara da yanıt veren Barzani, “İnsanların sandık başına gitme konusunda yaşadıkları tereddüttün nedeni siyasi taraflar olabilir ancak tüm vatandaşlarımızdan seçimlere aktif olarak katılmalarını istiyorum. Çünkü seçim sonuçları vatandaşın geleceğini etkileyecek” diye konuştu.

Kürdistan Bölgesi’nin birlikte yaşamın beşiği olduğunu ifade eden Başbakan Mesrur Barzani, seçim sürecinde barışçıl ve uzlaşmacı bir dilin kullanılmasından yana olduklarını söyledi.

Barzani, propaganda sürecinde kullanılan kışkırtıcı söylemler hakkında, “Çirkin söz eden parti veya kişiler aslında kendi gerçeklerini ifade ediyorlar” dedi.

Kürdistan Bölgesi’ne dış yatırım

Mesrur Barzani, Kürdistan Bölgesi'nde farklı sektörlerin canlandırılması açısından yabancı sermayenin akışı ve çeşitli fabrikaların açılmasının önemine dikkati çekti.

Bunun birçok açıdan Kürdistan'ın çıkarına olduğunu ve hükümetin gelirleri çeşitlendirme politikasıyla uyumlu olduğunu vurgulayan Barzani, “Kriz ve muhalefete rağmen hükümet ayakta duruyor. Geçmişte bütçe kesintisi hükümet programlarının uygulanmasına engel oldu” dedi.

Hükümetin çalışmalarını kolaylaştırmak ve vatandaşlara daha iyi hizmet verebilmek için vilayetlere yetki verdiklerini anlatan Mesrur Barzani, hükümetin kararlaştırdığı projelerin uygulanmasından yerel yönetimlerin ve vilayetlerin sorumlu olduğunu söyledi.

Barzani, Süleymaniye örneğini vererek, “Bu vilayette parti iktidarı projelerin uygulanmasını engelledi” eleştirisinde bulundu.  

Kürdistan Bölgesi ile Irak ilişkileri

Kürdistan Bölgesi ile Irak arasındaki sorunlara da değinen Barzani, Bağdat’ta haşla federal sisteme inanmayanların bulunduğunu dile getirdi.

Irak Başbakanı ile iyi ilişkilere sahip olduklarının altını çizen Başbakan Barzani, “Sorunların çözümü için niyetimiz var. Kürdistan Bölgesi olarak Irak’a karşı sorumluluklarımızı yerine getirdik” yorumunu yaptı.  

Mesrur Barzani, Kürdistan Bölgesi’nde daha büyük barajlar inşa etmeyi planladıklarını söyledi.

Irak’ın kendi gazını heba ederken Kürdistan Bölgesi’nin kendi gazından yararlandığını anlatan Barzani, aynı zamanda doğayı korumaya da önem verdiklerini kaydetti.

Barzani, “Doğayı korumak sadece hükümetin yapabileceği bir şey değil. Vatandaşların da yardım etmesi gerekiyor” dedi.

Bileşenlere ayrılan kotanın kaldırılması

Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin şikayeti üzerine Irak Federal Mahkemesinin Kürdistan Parlamentosunda bileşenlere ayrılan 11 sandalyeyi kaldırdığını anımsatan Barzani, bu kararın yanlış olduğunun altını çizdi.

Kürdistan Demokrat Partisi’nin kota hakkını savunduğunu ve bu yüzden bileşenlerin kendileri ile ittifak yaptığını dile getiren Mesrur Barzani, “KDP bileşenler için güven merkezi olduğu için kendisi ile gurur duymalı. Siyasi nedenlerle bileşenlerin temsil hakları çiğnenmemeli. KDP’nin ısrarı sayesinde bileşenlere 5 sandalye geri verildi” dedi.

Mesrur Barzani, “Önümüzdeki dönemde yeni parlamento bileşenlere karşı uygulanan yanlışlığı düzeltebilir” diye konuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli