KÜRDİSTAN BÖLGESİ – Son 6 ayda 1,3 milyon metrekarelik alan mayınlardan temizlendi

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi’nde bu yılın ilk altı ayında 1 milyon metrekareden fazla alan kara mayınları ve savaş kalıntılarından temizlendi. Ancak bölgede hala 200 kilometrekarelik arazi mayınlı halde tehdit olmaya devam ediyor.

Kürdistan Bölgesi Mayın İşleri Genel Dairesi Başkanı Cabbar Mustafa, Irak’ta bir birini izleyen rejimler döneminde Kürdistan Bölgesi toprakları içerisinde 776 kilometrekarelik arazinin mayınlandığını söyledi.

Rûdaw’a konuşan Mustafa, 1992'den bu yana 576 kilometrekarelik alanın mayın ve savaş kalıntılarından arındırıldığını ancak hala mayınlı olan 200 kilometrekarelik alanın temizlenmesi gerektiğini belirtti.

 Mustafa, "Bu yılın ilk 6 ayında Kürdistan Bölgesi'nde 1 milyon 390 bin metre karelik alan mayınlardan temizlendi, 17 bin 628 mayın ve patlayıcı imha edildi" dedi.

Irak ve Kürdistan Bölgesi, kara mayınlarının ortadan kaldırılmasına ilişkin imzalanan Ottawa Sözleşmesine taraf durumunda.

Cabbar Mustafa, "Kürdistan Bölgesi'ni 2028 yılına kadar mayınlardan temizleme konusunda ortak uluslararası taahhüdümüz var" diye konuştu.  

Kürdistan Bölgesi'ni mayınlardan temizleme sorumluluğunun Irak federal hükümetine düştüğünü dile getiren Mustafa, "Ancak Bağdat hükümeti bizimle işbirliği yapmayı bir yana bırakalım kimi zaman mayınların temizlenmesi konusunda uluslararası ilişkilerimizde de engeller yaratıyor” eleştirisinde bulundu.

Cabbar Mustafa, mayınlı arazilerin yüzde 60’ının Süleymaniye ve Germiyan bölgeleri sınırları içerisinde bulunduğu bilgisini Verdi.  

Kürdistan Bölgesi Mayın İşleri Genel Dairesi verilerine göre, 1992 yılından bu yana 13 bin 580 kişi mayınlara kurban gitti. Bunlardan 5 bini hayatını kaybederken 8 binden fazlası da yaralandı.

Yine bu süre zarfında mayın temizleme ekibi personellerinden 36’sı mayın patlaması sonucunu hayatını kaybetti, 56’sı da sakat kaldı.