Metin Feyzioğlu: Resmi dil anlamında çok dilliliği doğru bulmuyorum

08-10-2021
Rûdaw
Etiketler TBB Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu
A+ A-

Haber Merkezi - Türkiye Barolar Birliği Başkanı (TBB) Metin Feyzioğlu, Kürtçenin resmi olarak kullanılmasına ilişkin yaptığı açıklamada “Ben net bir şekilde söylüyorum. Resmi dil anlamında çok dilliliği dünyadaki pek çok üniter devlet gibi ben doğru bulmuyorum” dedi.

Diyarbakır’da husumeti iki ailenin barışma törenine katılan TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, daha sonra AMED Radyo ve TV'de 'Soruyorum' adlı programında Ferhat Mehmetoğlu’nun sorularını yanıtladı.

“Ben bu konuda net bir şekilde düşüncelerimi uzun yıllardır dile getiren bir insanım. İnsanın anadilin seçme hakkı yok. E adı üstünde anadili. Siz bununla doğuyorsunuz” diyen Feyzioğlu, "Diyarbakır'dayım diye farklı, Ankara'ya gidince farklı konuşmam... Ben net bir şekilde söylüyorum. Resmi dil anlamında çok dilliliği dünyadaki pek çok üniter devlet gibi ben doğru bulmuyorum. Ama bir insanın anadilini konuşması ve öğrenebilmesi onun çok temel bir hakkıdır. Onun duygusal ihtiyacıdır zaten” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin çeşitli illerinde Kürtçe tabelalarının indirilmesiyle igili bir soruya Feyzioğlu, "Bir yasal dayanağı varsa birisinin bana göstermesi lazım. Ben yasal dayanağı olduğunu bilmiyorum. Belediye mevzuatının uzmanı değilim. Ama İngilizce tabelalar var, veya Rusça var Arapça var vesaire" dedi.

En kalabalık Kürt nüfusunun bulunduğu İstanbul’da Kürtçe tabelaların olmamasına ilişkin bir soruya ise, “Biz resmi dilin Türkçe olması sayesinde... 1930'ları çok aştığımızı kabul edelim. Artık Türkçe konuşuyoruz: Birbirimizle Türkçe anlaşıyoruz. Türkçe resmi dilimiz olduğu için... Ortak dilimiz aynı zamanda. Ben ABD'de çok çeşitli vesilelerle bulundum. Tecrübemi aktarayım. Herkes İngilizce konuşuyor fakat İspanyolca bilmeyen ABD’liler de İspanyol kökenli ABD'lilerle daha duygudaş olmak için İspanyolca öğrenmeye gayret ediyor. İstanbul'da Kürtçe tabelaya ihtiyaç var mı? Ama Türkçe biliyor. Buradan bir yere varır mıyız bilmiyorum ama, Suriyeliler veya gelen Araplar anlamıyor” diye konuştu.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli