Fewzi Heriri: Neçirvan Barzani Lavrov’dan Rojava için talepte bulundu

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi Başkanlığı Divan Başkanı Fewzi Heriri, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yaptığı görüşmede Rojava ile ilgili endişelerini dile getirdiğini ve Rusya’dan barış için girişimde bulunmasını istediğini belirtti.

Sergey Lavrov, dün Kürdistan Bölgesi’ni ziyaret ederek Neçirvan Barzani, Başkan Mesud Barzani ve Başbakan Mesrur Barzani ile bir görüşme gerçekleştirmişti.

Rûdaw’a konuşan Fewzi Heriri, Lavrov ile Neçirvan Barzani arasındaki görüşmeye ilişkin, “Çok önemli bir görüşme oldu. Neçirvan Barzani Rojava’daki son gelişmelere değinerek endişelerini dile getirdi” dedi.

Türkiye’nin güvenliğine ilişkin endişelerini anlayışla karşıladıklarını belirten Heriri, ancak Rojava’da önemli oranda Kürt halkı yaşıyor ve Kürdistan Bölgesi’nin insani durum konusunda endişeli olduğunu ifade etti.

Barzani’nin görüşmede Lavrov’a Kürdistan Bölgesi’ne yönelik yeni bir göç dalgasına ilişkin endişelerini ilettiğini kaydeden Heriri, sözlerine şunları ekledi:

“Neçirvan Barzani, Lavrov’a Kürdistan Bölgesi’nde bir milyon 100 bin  göçzede olduğunu, evlerine dönmeyen Suriyeli mültecilerle birlikte yeni bir göç dalgasıyla Kürdistan Bölgesi’nin yükünün artacağını söyledi.

Bölgedeki bir karışıklık IŞİD ve teröristlerin zemin bulmasını sağlayacak ve bunların tekrardan Kürdistan Bölgesi ve Irak’a zarar vermesine neden olacak. Bundan dolayı Neçirvan Barzani, halkın göçzede durumuna düşmemesi için Lavrov’dan Rusya’nın bu konuda barışçıl bir rol oynamasını  ve Türkiye Cumhurbaşkanı ve Suriye hükümetiyle diyaloga geçerek sorunu çözmesini istedi.”

“Lavrov bu konuda Kürdistan Bölgesi yetkililerine ne söz verdi? Sorusuna Heriri, “Lavrov, Ankara ile 24 saat açık olan sıcak ilişkilerimiz var. Mesajlarınızı ileteceğiz. Kürdistan Bölgesi ve Irak’ın endişelerini anlıyoruz ve sorunun çözülmesi gerektiği konusunda hemfikiriz. Suriye hükümetiyle de iletişimde olacağız. Suriye hükümeti ile Rojava Kürtlerinin ortak anlayışa vararak Türkiye ve Rojava halkı üzerinde bir tehlike arz etmeyecek şekilde sorunu çözmeleri için diyaloğa geçecekleri sözünü verdi” yanıtını verdi.

Lavrov ile Rojava’ya ilişkin yapılan görüşmelerin sonuçlarına ilişkin, “Şüphesiz Amerika rol sahibi. Ankara’da içte ve uluslararası alanda bir role sahip. Ancak Rusya Şam’ın stratejik bir ortağı ve bu konuda çıkarları bulunuyor. İnanıyorum ki onlar bu meseleye çok ciddi yaklaşıyorlar. Bu konuyu hem Şam hükümeti hem de Ankara hükümeti ile görüşüyorlardır” ifadelerini kullandı.