Deyrezor'da cami ve sivillere saldırılar düzenlendi

Erbil (Rûdaw) - Suriye hükümetine bağlı silahlı güçlerin, Rojava Özerk Yönetimi bünyesinde bulunan Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) kontrolü altındaki Deyrezor'da cami ve sivillere saldırdığı bildiriliyor.

Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre Suriye hükümetine bağlı silahlı kuvvetler dün geceden bu yana Deyrezor'da birçok farklı noktaya saldırıda bulundu. Bu noktalardan biri de Dihle köyüydü.

DSG'nin saldırılara karşılık verdiği ve söz konusu silahlı güçlerin geri çekilmek zorunda kaldığı bildiriliyor.

Silahlı grupların saldırdığı yerlerden biri de Deyrezor'un El-Sabhe köyü oldu. DSG’nin saldırganları köyden uzaklaştırmasının ardından saldırıların izleri de ortaya çıktı.

El-Sabhe'de evlerin duvarlarında patlayan havan toplarının izleri görülüyor.

“Arabama ve evime birkaç havan topu çarptı"

Bir El-Sabhe köyü sakini, silahlı güçlerin evlere saldırdığını belirterek, şunları söyledi:

"El-Sahbe köyü, Suriye rejim güçleri ve İranlı milisler tarafından havan ve roketlerle hedef alındı. Benim evim dahil birçok ev hedef alındı. Arabama ve evime birkaç havan topu çarptı."

"Cami roketlerle hedef alındı"

El- Sahbe köyü cami imamı, şafak vakti caminin bombalandığını belirterek, "Ben el-Sabhe köyünün din adamıyım. Cami, İranlı milisler ve yardımcıları tarafından roketlerle hedef alındı. Sabah 4.30'da ben camiyi temizlerken saldırdılar” dedi.

Deyrezor’un Ziban kasabasında da siviller öldürüldü.

"Kardeşim öldürüldü, oğlu yaralandı"

Ziban kasabasında yaşayan bir kişi, İranlı milislerin kendilerine saldırdığını belirterek "İranlı milislerin top ve roketleriyle hedef alındık. Kardeşim öldü, oğlu yaralandı, kız kardeşim de bacağından yaralandı, bacağı kesilmiş olabilir, diğer ağabeyim de yaralı” diye konuştu.

Öte yandan Deyrezor'daki saldırılarla ilgili sosyal medyada yayınlanan bir videoda, saldırgan grubun komutanı, silahlı bir kişiye sivilleri hedef alması yönünde emir veriyor.

Ne olmuştu?

Demokratik Suriye Güçleri, Irak’a sınır Deyrezor vilayetinde Suriye hükümetine bağlı “Vatanı Savunma” (Difayi el-Vatani) güçlerinin dün Fırat’ın doğusundaki bölgelere saldırı başlattığını duyurmuştu.

DSG kaynakları, çatışmalarda 8 Difayi el-Vatani üyesinin öldürülğünü açıkladı.

Kaynaklara göre 7 Ağustos günü saat 02.00 sıralarında Meyadin, Bukemal ve Eşare bölgesindeki cephelerinden kentin doğu bölgesindeki Ziban, Şihil, Tiyane, Dernic, Ebu Herdub, Ebu Hemam, El Latwa ve Xiranic bölgeleri bombalandı.

Yerel kaynaklara göre bu güçler Şam’a bağlı "Genel İstihbarat" Başkanı Husam Loqa'nın emriyle Deyrezor’un doğu yakasındaki Beqris Jorin, Beqris Jerin, Quriye ve Sibexan kasabalarından bot ile bölgeye girmek istedi.

DSG: 2 sivil öldü, 8 Difayi el-Vatani üyesi öldürüldü

DSG Basın İrtibat Merkezi açıklamasına göre, saldırılarda 2 sivil hayatını kaybetti, 2’si çocuk 7 sivil yaralandı.

DSG’ye bağlı Deyrezor Askeri Meclisi de çatışmalarda 8 Difayi el-Vatani üyesinin öldürüldüğü, bunlardan 3’ünün cenazesinin DSG’nin eline geçtiğini ve 16’sının da yaralandığı bildirdi.

Deyrezor Askeri Meclis güçleri çatışmaların yaşandığı Ebu Hemam beldesinde güvenlik tedbirlerini artırırken, diğer beldelerin tamamında ise sokağa çıkma yasağı ilan edildi ve kontrol noktaları arttırıldı.

AA: Arap aşiretler ile DSG çatışıyor

AA ise konuya dair haberinde halen pek çok bölgede “Arap aşiretler ile DSG arasında çatışma yaşandığını” belirtti.

Habere göre "Arap aşiretleri Busayra, İbrehiyye, Elharice, Tayyane, Ebu Hammam, Gazanic, Keşkiyye, Ziban ve Ellatva köylerinde DSG’nin yol kontrol noktaları ile karargahlarına saldırı" düzenledi.

Öte yandan ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyona ait savaş uçağı, Arapların yoğun olarak bulunduğu Deyrezor kırsalında alçak uçuş yaptı.

SOHR: Uluslararası Koalisyon alana gidiyor

Öte yandan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) da Uluslararası Koalisyon güçlerine ait konvoyların Deyrezor’daki askeri üslere doğru gittiğini aktardı.

Konvoylara helikopterler de eşlik etti. Haseke’den giden konvoylar 12 askeri zırhlı araç ile 20 kamyonetlik lojistik destekten oluşuyor.

Ayrıca SOHR, Omar petrol bölgesine de saldırılar olduğunu ve İran destekli güçlerin saldırıları düzenlediğini kaydetti.