IŞİD ile savaş sırasında göç eden 250 aile Musul’daki evlerine geri dönüyor

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanlığı, IŞİD ile savaş sırasında yerlerinden olan 250'den fazla ailenin Musul vilayetindeki evlerine geri döneceğini duyurdu. Dönüşün gönüllü olduğu açıklandı.

Aileler Musul'un doğusundaki evlerine dönecek.

266 ailenin dışında, 107 aile ise şu anda Musul'un yaklaşık 30 kilometre doğusunda, Erbil-Musul yolu yakınında bulunan kamplarda yaşıyor.

Hasan Şam ve Hazir kampları açıldığından beri sakinleri şiddetli hava koşulları, koronavirüsün yayılması, elektrik, soğutma sistemleri ve temiz su gibi temel hizmetlere sınırlı erişimle mücadele ediyor.

Irak hükümeti ise ülke genelindeki tüm kampları kapatarak, yerlerinden edilmiş ailelerin evlerine dönmesini sağlamak istiyor.

“Kürdistan Bölgesi insanları evlerine dönmeye zorlamayacağını duyurdu”

Bağdat ocak ayında, Kürdistan Bölgesi'ndeki kampları 30 Temmuz'a kadar kapatma ve yardım sağlamayı durdurma kararı almıştı. Ancak verilen tarih daha sonra süresiz olarak uzatıldı. Kampların kapatılmasını görüşmek üzere Erbil ile Bağdat ortak komite kurdu. Kürdistan Bölgesi yönetimi, insanları evlerine dönmeye zorlamayacağını duyurdu.

Resmi rakamlara göre, Kürdistan Bölgesi'nde iç göç sonucu yerinden edilmiş göçmenlerin barındığı kamplarda yaklaşık 157 bin kişi kalıyor.

Bağdat, 30 Temmuz’a kadar evlerine dönen ailelere dört milyon dinar (yaklaşık 3.050 $) teklif etti. Mali teşvike rağmen, birçok aile, memleketlerinde devam eden şiddet, yeniden yapılanma eksikliği ve yetersiz temel hizmetler nedeniyle kamplardan ayrılmaya isteksiz davrandı. Kampları gönüllü olarak terk eden bazı aileler ise temel ihtiyaçlarını karşılayamadıkları için geri dönmek zorunda kaldı.

İnsan hakları savunucuları, Irak'ın kampları kapatma çabaları konusunda endişelerini dile getirerek, tüm geri dönüşlerin gönüllü, güvenli ve onurlu olması gerektiğini vurguladı.