Ezidi Kürtler Şerfedin Türbesi’nde Cema Bayramı’nı kutladı

Şengal (Rûdaw) – Yaklaşık 2 bin Ezidi Kürt, Şengal’deki Şerfedin Türbesi’nde düzenlenen Cema (Toplanma) Bayramı törenlerine katıldı.

Şengal’deki Ezidi Kürtlerler, hac mevsimi olarak kabul ettikleri Cema (Toplanma) Bayramı'nı kutluyor. Bu yıl Şerfedin Türbesi’nde gerçekleştirilen bayram töreninde yaklaşık 2 bin kişinin yanı sıra Ezidi şahsiyetler de hazır bulundu.

Rûdaw’a konuşan Şerfedin Türbesi hizmetkarı İsmail Behri, “Bugün Cema Bayramı’nı kutluyoruz. Şerfedin’de dua ediyor, Ezidilere huzur, hayır ve birlik getirmesini diliyoruz” dedi.

Şerfedin Türbesi Ezidi Kürtler için Şengal’deki en kutsal mekanlardan biri.  Cema Bayramı’nda def ve kaval çalınıyor, halay çekilip çıra yakılıyor.

Ezidi şahsiyetlerden Halil Bahri, “Eskiden bayramlar daha coşkuluydu. Ancak hem Ezidilerin uğradığı katliam ve hem de bu yıl koronavirüs salgını nedeniyle son 6 yıldır bayramlarımızı dilediğimiz gibi kutlayamıyoruz. Bayrama katılanlar Şerfedin Türbesi önünde dua ediyor, hayır diliyor” diye konuştu.

Şerfedin Türbesi’nde kutlanan Cema Bayramı her yıl Ağustos ayının ilk haftasında kutlanıyor. İki gün süren kutlamalara Şengal’e geri dönen Ezidi Kürtler katıldı.

Merasime katılan Lina Mirza, “Tüm Ezidilerin bayramını kutluyorum. Allah’tan IŞİD tarafından kaçırılanların sağ ve salim dönmelerini diliyorum” dedi.

Ezidi kızı Zin Ferhan da, “Kaçırılan kadın ve çocuklar da aramızda olsa, bayram çok daha güzel olurdu” ifadesini kullandı.

IŞİD’in 2014’te Şengal’e saldırmasının ardından ilk kez Ezid Kürtler Şerfedin Türbesi’nde bu yoğunlukta bayram kutladı. Ancak bayram etkinliğine katılanların maske veya eldiven takmamaları dikkat çekti.

2014 yılında IŞİD 17 kez Şerfedin Türbesi’ne saldırarak kontrol etmeye çalışmış ancak Ezidi savaşçılar türbeyi savunarak işgal edilmesini önlemişti. Mevcut durumda hala yaklaşık 3 bin Ezidi savaşçı türbenin güvenliğini sağlıyor.

Ortadoğu’nun kadim dini inançlarından Ezidiliğin; Cema, Eza, Belinda, Hıdır İlyas ve Çarşema Sor gibi bayramları buluyor.

Ezid Kürtler her yıl 6-13 Ekim tarihleri arasında en büyük hac bayramını (Büyük Cema Bayramı) kendileri için kutsal sayılan Laleş’te bir araya gelerek kutluyor.

Laleş’teki Şeyh Adi Türbesi’ni dini ve milli hac olarak kabul eden Ezidiler, şeyhin sandukasına yüz sürüp 3 kez tavaf ettiklerinde hacı oluyor. Ezidiler Şeyhin Türbesi’ne Sırat Köprüsü denilen bir köprüden geçerek ulaşırlar. Türbenin içinde bulunan ve Kahniya Sipi dedikleri suda vaftiz edilirler.