Bakanlar Kurulu’nda Kürdistani bölgeler için komite kararı

Erbil (Rûdaw)- Kürdistan Bölgesi Bakanlar Kurulu, Irak Federal Mahkemesi’nin 140’ıncı maddenin yürürlükte kalmasıyla ilgili kararına dair, bakanlardan bir komite oluşturularak, Bağdat ile müzakarelere başlaması kararı aldı.

 

Başbakan Mesrur Barzani başkanlığındaki Kürdistan Bölgesi Bakanlar Kurulu dün toplandı.

 

Reform ve 140’ncı madde başta olmak üzere gündeme yönelik önemli konuların ele alındığı toplantı sonrası açıklama yapıldı.

 

Hristiyanlar’a (Keldani, Asuri, Süryani) uygulanan Simele Katliamı, Barzani ve Ezidiler’e uygulanan soykırımların anıldığı belirtilen açıklamada, şehitlerin aziz ruhlarına saygı dile getirerek toplantının başladığı belirtildi.

 

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

 

“Toplanıda Irak Federal Mahkemesi’nin Kürdistan Bölgesi idaresi dışında kalan Kürdistani bölgelerin statüsüyle ilgili 140’ıncı maddenin yürürlükte kalmasıyla ilgili kararını değerlendirerek, bakanlardan bir komite oluşturulmasına ve söz konusu komitenin Kürdistani bölgelerle ilgili kurulla koordinasyon içinde Bağdat ile Irak Federal Mahkemes’nin 140’ıncı maddesiyle ilgili kararının uygulanması mekanizmasıyla ilgili müzakarelere başlamasını kararlaştırdık.

 

Toplantının devamında 9'uncu hükümet kabinesinin 8 maddelik reform paketindeki yer alan özellikle vergi sisteminin oluşturulması ve halkın yaşam koşullarını gözönünde bulunduran adeletli bir vergi alımının sağlanması konusunda bir mekanizmanın oluşturulması konusu değerlendirildi.”

 

Engelli ve özel durumu bulunan vatandaşların maaşları konusunda yaşanan sorunların da ele alınan toplantıda, hazırlanan listenin gözden geçirilerek belirlenen 13 bin engelli ve özel durumu olan vatandaşın maaaşlarının verilmesi de kararlaştırıldı.

 

Açıklamanın sonunda, “Toplantının sonunda Dışilişkiler Ofisi'nin durumu ve bir takım özel gündem maddeleri görüşülerek, bazı kararlar alındı. Bununla birlikte içişleri, turizm ve şehircilik ile ilgili diğer bakanlıklar bayram taitilinde Kürdistan Bölgesi'ni ziyaret edecek turistlerin en iyi şekilde ağırlanması için görevlendirildi” denildi.