Erbil’den Bağdat’a giden heyet Kürdistan Parlamentosu seçimlerini görüştü

08-06-2023
Etiketler Dilşad Şabah Kürdistan Bölgesi Kürdistan Parlamentosu Seçim
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi Başkanlığı Sözcüsü Dilşad Şabah, Erbil’den üst düzey bir heyetin Irak Yüksek Seçim Komisyonu ile Kürdistan Parlamentosu seçimlerini görüştüğünü açıkladı. Şahab, Komisyonun Kürdistan Parlamento seçimleri için işbirliğine hazır olduğunu söyledi. 

Kürdistan Bölgesi Başkanlık Divanı Başkanı Fevzi Hariri başkanlığında üst düzey bir heyet, Kürdistan Parlamentosu seçimlerini görüşmek üzere geçtiğimiz gün Bağdat'a gitti.

Başkent Erbil’de basın toplantısı düzenleyen Kürdistan Bölgesi Başkanlığı Sözcüsü Dilşad Şahab, heyetin Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu ve diğer ilgili makamlarla toplantılar yaptığını söyledi.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’nın seçimlerin yapılması konusunda ısrarcı olduğunu vurgulayan Şahab, seçim tarihi hakkında da Irak Yüksek Seçim Komisyonu ile görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde il meclisi seçimleri 18 Aralık 2023 tarihinde gerçekleşecek.

Şahab, “Kürdistan Parlamentosu seçimlerinin de bu tarihte yapılması ile ilgili bir görüşme olmadı ancak Irak Seçim Komisyonu’nun önceliği Kürdistan’daki seçimler olacak. Komisyon da Kürdistan Bölgesi’ndeki seçimlerin işbirliği içerisinde yapılması konusunda her türlü desteği vermeye hazır olduğunu bildirdi” dedi.

Kürdistan Parlamentosu seçimlerinin 18 Kasım'da yapılması planlanıyor.

Şahab, "Önceliğimiz seçimlerin zamanında yapılması ve Kürdistan Bölgesi'ndeki anayasal boşluğun ortadan kaldırılmasıdır” diye konuştu.

Bağdat’a giden heyetinin BM’nin Irak Misyonu ile de bir araya geldiğini belirten Şahab, “Kednileri de destek ve işbirliğine hazır olduklarını ifade ettiler” dedi.

Federal Mahkeme’nin Kürdistan Parlamentosu kararı

Kürdistan Parlamentosu, 9 Ekim 2022'de yapılan oylamayla parlamentonun görev süresinin 1 yıl süreyle uzatılması konusunda karar almıştı.

Ancak bazı milletvekillerinin itirazı üzerine 30 Haziran 2023’te Irak Yüksek Federal Mahkemesi, Parlamentonun aldığı bu kararın "anayasaya aykırı" olduğuna karar vermişti.

Kürdistan Parlamentosunda milletvekili seçimlerinin ilk olarak 1 Ekim 2022'de yapılacağı açıklanmış ancak Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) arasında azınlık kotaları başta olmak üzere seçim yasası ve Yüksek Seçim Komisyonu'nun aktifleştirilmesi konularında yaşanan anlaşmazlık sonrası seçimlerin bir yıl ertelenerek 18 Kasım 2023'de yapılması kararlaştırılmıştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli