'İmralı görüşmeleri İstanbul seçimleriyle alakalıdır'

Erbil (Rûdaw) - Siyaset ve Demokratik Düşünce Akademisi Başkanı Dr. Fayık Gulpi, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın açıklamalarının PKK tarafından dikkate alındığını ve üzerinde çalışıldığını söyledi.

 

Rûdaw bültenine konuk olan Kürt siyasetçi ve Süleymaniye merkezli Siyaset ve Demokratik Düşünce Akademisi Başkanı Dr. Fayık Gulpi, 8 yıl aradan sonra Öcalan’ın avukatları ile gerçekleştirdiği görüşmeleri ve bu görüşmelerden çıkan mesajları değerlendirdi.

 

Gulpi, “Sayın Öcalan’ın açıklamaları birkaç başlıktan oluşuyor. Bunlardan biri, Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da Kürt sorununun barışçıl, demokratik yollarla çözümünü konu alıyor. Kürt sorununun baskı, şiddet ve inkar yöntemleri ile çözülemeyeceğini ifade ediyor. Aynı zamanda PKK’den de başka bir yol bulmalarını, barışçıl yöntemleri esas almalarını istiyor. İnanıyorum ki KCK veya PKK’li biraderler de bu açıklamalara değer veriyor ve üzerinde çalışıyorlar” dedi.

 

“Umarım PKK de Türkiye de bu mesaja kulak verir”

 

Öcalan’ın “çözüm” konusundaki açıklamalarının yeni olmadığını vurgulayan eski Kürdistan Demokratik Çözüm Partisi Eş Başkanı Gulpi, sözlerine şunları ekledi:

 

“Bidiğiniz gibi PKK 1978 yılında kuruldu. 1983 yılına kadar da siyasi çalışma içerisinde oldu. Silahlı mücadeleye başladığından beri de her zaman diyaloga ve siyasi çözüme hazır olmuştur, özellikle de 1990’lardan sonra. O zamandan beri her yıl 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde barış için bir projeleri olmuşur. 1993 yılında rahmetli Celal Talabani aracılığıyla Abdullah Öcalan ile Turgut Özal arasında diyalog kuruldu. Tutuklandıktan sonra da Kürt sorununun çözümü için birçok proje sundu. Hatta iki ayrı süreçte iyi niyet göstergesi olarak gerilla birliklerinin Türkiye’ye gidip teslim olmalarını istedi.

 

Fakat malesef Türkiye’deki hükümetler birbiri ardına Sayın Öcalan’ın bu adımlarına gereken cevabı vermedi. Dönem dönem bazı karşılıkları olsa da bunlar taktik ve zaman kazanmaktan öteye gitmedi. Teslim olan gerillalar da tutuklandı, yargılandı ve hüküm giydi. Bu yüzden son mesaj da bir süreden beridir devam eden şiddet sarmalının, savaş ve çatışmaların sınırlandırılmasını içeriyor.  Amaç annelerin gözyaşları ile asker ve gerillaların kanının akmamasıdır. Ben Sayın Öcalan’ın açıklamalarını olumlu buluyorum, umarım hem PKK ve hem de Türkiye hükümeti bu mesaja kulak verir ve gereken adımları atar.”

 

“Türkiye PKK’yi bitiremez, PKK de silahla sorunları çözemez”

 

Gulpi, “Mevcut durumda Türkiye’de yeni bir çözüm sürecinin başlaması için uygun şartlar var mıdır?” sorusuna ise şu şekilde yanıt verdi:

 

“Sayın Abdullah Öcalan ve PKK’nin AK Parti iktidarı ile ilişkilerine baktığımızda geçmişte zıkzaklar görüyoruz. Dönem dönem diyalog gerçekleşmiş, savaş durmuş, projeler sunulmuş ancak kısa süre sonra tekrar çatışmalar yaşanmıştır. Son birkaç yıldır yine savaş ve çatışmalar var. Bu şekilde ne Türkiye hükümeti PKK’yi bitirebilir ve Kürt halkının haklarını inkar ısrarını sürdürebilir, ne de PKK silahla sorunları çözebilir.”

 

“Türkiye sorunun çözümü için Kürtlerle diyalog kurmalıdır” diyen Dr. Fayık Gulpi, “Türkiye hangi tarafa bakarsa baksın Kürtlerle yüzleşiyor. Kürt duvarı Türkiye’nin etrafını sarmış durumda. Türkiye etrafındaki Kürtlere karşı demokratik bir tavır sahibi olur ve Kürtleri dost kabul ederse sorunlarını çözer” dedi.

 

“Rojava konusunda karşılıklı tavırlar yumuşama var”

 

Siyaset ve Demokratik Düşünce Akademisi Başkanı Dr. Fayık Gulpi, Türkiye’nin Rojava konusundaki tavrı konusunda ise, “HDP’li vekillerle hükümet yetkililerinin 2013’te deklere ettiği ve adına ‘Dolmabahçe Mütabakatı’ denen metinde şartlardan biri Türkiye’nin Rojava konusundaki tavrıydı. Ancak Türkiye, Rojava ile dost olmak yerine düşmanlarını desteklemeyi seçti. Rojavalı yöneticilerden son zamanlarda duyduğumuz kadarıyla karşılıklı bir yumuşama var gibi. Herşey basında konuşulmuyor ama bir yumuşama ve çözüm zemini de vardır” ifadelerini kullandı.

 

“Çözüm var izlemi İstanbul seçimleri ile bağlantılıdır”

 

“Son dönemde gerçekleşen görüşmelerin İstanbul seçimleri ile bir ilgisi olduğu iddia ediliyor. Bu doğru mu?” sorusuna Gulpi şöyle yanıt verdi:

 

“Türkiye’de sadece AK Parti hükümeti değil, diğer hükümetler de seçimler yaklaştığında Kürt oylarını alabilmek için bir takım açılım içeren sözler sarfediyor. Geçmişte Mesut Yılmaz da ‘Avrupa Briliği’nin yolu Diyarbakır’dan geçer’ demişti. Şimdi de bu görüşmelerle AK Parti ile bir diyalog ve çözüm arayışı varmış izlenimi yaratmak isteniyor. Bu da seçim amaçlıdır. Çünkü AK Parti ile MHP ittiafğının özellikle İstanbul ve Ankara’da CHP ve HDP ittifakı karşısında yenildiğini gördük. İstanbul’daki yenilgi kabul edilmedi. Bu amaçla AK parti ve ona yakın medya, bir görüşme ve çözüm süreci varmış izlenimi yaratarak Kürtlerin onlara oy vermesini istiyor.”

 

Fayık Gulpi, “Karşılıklı anlaşma olmazsa, savaş durmaz ve Kürt sorununun çözümü için adımlar atılmazsa o zaman Kürtler İstanbul’da ve diğer yerlerde AK Parti’ye oy vermezler” dedi.