Dersim’de tırtıl istilası

Dersim (Rûdaw) – Dersim merkez ve ilçelerinde meşe ve meyve ağaçlarını yayılan tırtıl ve çekirge doğayı tehdit ediyor.

 

Havaların ısınmasıyla birlikte ormanlık alanda meşe ağaçlarına yumurta bırakıp çabuk üreyen tırtıl, Dersim’in bir çok bölgede yayılarak ağaçlara zarar veriyor.

 

Meşe ormanları, ağaçların yapraklarının açıp ve geliştiği bahar aylarında, tırtıllar nedeniyle sonbahar görünümünde. Tırtıl istilasının yanında bazı köylerde ise çekirge istilası sonucu bazı sebze tarlaları ve meyve ağaçları zarar gördü. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün tırtıl ve çekirge istilasına karşı inceleme yapmasını isteyen vatandaşlar, mağdur olduklarını belirtiyor.

 

Rûdaw'a konuşan Dersim merkeze bağlı Kavun köyünden Mustafa Yeşilgöz, tırtıl ve çekirge istilasının ormanlık alan ve bahçelerine zarar verdiğini söyledi.

 

Yeşilgöz, “3-4 yıldır ben buradayım. Her yıl tırtıl var. Ancak bu yıl geçen yıla göre daha fazla var. Tırtıl bütün meyve ve ormanın yapraklarına zarar veriyor. Bütün yaprakları yemiş”dedi.

 

Tırtıl nedeniyle meyve ağaçlarının zarar gördüğünü dile getiren Hatice Yeşilgöz ise, “Tırtıl bu yıl yoğun bir şekilde var. Meyvelerimiz bu yüzden zarar gördü. Orman zaten şu anda hiç yok. Devlet buna çare bulsun, kimse sormuyor. Ziraatçılar gelip bunu araştırsın, çevredeki bütün bitkileri kurudu. Eğer ekinimiz olsaydı o da zarar görecekti.”diye konuştu.

 

Çekirge istilası nedeniyle bostan ve meyve ağaçları zarar gören Murerik köyünde yaşayan Hüseyin Arslan ise “Bu çekirgeler her akşam buraya istila ediyor. Gelip ilaçlıyorum ama üç gün sonra tekrar meyve ağaçlarını sarıyor. Şu ormana bakın şu ağaçlara bakın. Yapraklar nasıl açar açmaz tırtıl yiyor. Bostan ektik ama sabah geliyorum ki tırtıl yemiş. Nereye kadar ilaç kullanacağız. Tırtıl ve çekirgeler bizi mahvetti.”diye konuştu..

 

Son 3 yıldır tırtılların bölgede görüldüğünü dile getiren köylüler, ormanlara büyük zarar veren tırtıllarla mücadele için destek bekliyor. Köylüler, yetkililerin bölgede inceleme yaparak önlem alınmasını istiyor.