Ekonomik kriz yayın sektörünü de vurdu, Kürt yayınevleri zor durumda

08-05-2022
Ferdî Sak
Etiketler Ekonomik kriz Kürt yayınevleri Kitap Yayan Matbaa
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Türkiye’de ekonomik kriz Kürtçe yayıncılığı da olumsuz etkiliyor. Özellikle son bir yılda kağıt fiyatlarındaki artış, Kürt yayıncıları zor durumda bırakıyor.

İstanbul'da 30 yılı aşkın süredir Kürtçe yayın yapan Nûbihar Yayınevi’nin sahibi Süleyman Çevik, artan yayıncılık maliyetlerinin olumsuz sonuçlarını Rûdaw'a anlattı.

Süleyman Çevik, “Türkiye'deki kağıt fabrikaları birkaç yıl önce satıldı. Kağıt şu anda Türkiye'de üretilmiyor ve tamamen yurt dışından geliyor. Ödemeler de dolar veya euro cinsinden yapılıyor. Kağıdın euro değeri yükseldi, euro Türk parası karşısında değer kazandı ve kağıdın fiyatı böylece ikiye katlandı. Geçen sene 11'e aldığımızı şimdi 30'a alamıyoruz. Önceleri matbaa ve basım giderleri ile kağıt fiayatı birbirine yakındı, şimdi sadece kağıt fiyatı matbaa fiyatını üçe katladı” diye konuştu.

“Kağıda zam geldiğinde kitap fiyatlarını da artıyoruz”

Yükselen yayın maliyetleri de kitap pazarını etkiliyor. Yıllardır verimsizlikle boğuşan Kürt yayıncıların kağıt ve baskı maliyetlerine göre fiyatlarını yükseltmek zorunda kalması kitap alımını da zorlaştırıyor.

Sitav Yayınevi’nin sahibi Qahir Bateyi de "Türkiye'de kağıt dövize endeksli ve bu da fiyat artşını beraberinde getiriyor. Kağıda zam geldiğinde mecburen kitap fiyatlarını da artıyoruz. Kitapların fiyatını artırdığınızda ise kitap alımı düşüyor. Kürt toplumu zaten genel olarak ekonomik bir kriz içinde. Kitap satın almak artık lüks oldu” dedi.

Türkiye, kağıdın yüzde 90'ını yurt dışından ithal ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu'na göre, kağıdın değeri bu yıl geçen yıla göre yüzde 256 arttı. Ancak piyasalar başka bir şey söylüyor çünkü; Mart 2021'de Türkiye'de bir ton kağıdın fiyatı 5 bin lira civarındayken bu yıl 25 bin liraya ulaştı. Bu da yayıncıların çalışmalarını yarı yarıya kısıtlamalarına neden oldu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli