Danimarkalı bisikletçinin hayatını kaybettiği bölgede daha önce de mayınlar nedeniyle insanlar öldü

Erbil (Rûdaw) - Danimarka uyruklu bisikletçi Torbjorn Haubroe Methmann’ın hafta sonu Kani Masi bölgesinde mayına çarparak hayatını kaybetmesinin ardından köylüler, Duhok ilinin dağlık bölgelerinde Türkiye ile PKK arasında sık sık çıkan çatışmalarda mayınlar da dahil olmak üzere kullanılan patlayıcı mühimmatın can ve uzuv kayıplarına neden olduğunu söyledi.

Methmann’ın hayatını kaybettiği olayla ilgili konuşan Ravina köyü muhtarı Rafat Salih, yerel makamları söz konusu toprak yolu kapatmaya çağırdı ve halktan da yolu kesinlikle kullanmamalarını istedi.

Salih, Rûdaw'a verdiği demeçte, "Bu toprak yol GPS'te var. Ancak tehlikeli bir yol. Bu yol daha önce, ilgili makamlar tarafından kapatılmıştı. Yeniden kapatmaları için bir kez daha onlara sesleniyoruz" dedi.

Olayın meydana geldiği Nivişkan köyü sakini İbrahim Muhammed, kendisinin de iki köylüyle birlikte PKK'nin iki yıl önce bölgeye yerleştirdiği iddia edilen bir mayın nedeniyle yaralandığını söyledi.

Muhammed, "Aynı bölgede iki kişiyle birlikte (mayınlara çarparak) yaralandık ama o dağın arkasından buraya gelen farklı bir yol kullandık. Geçen yıl bizim köyden de bir kişi daha öldü" diye konuştu.

Kürdistan Bölgesi Yönetimi ve Danimarka Hükümeti Methmann'ın cenazesini Danimarka'ya göndermek için temas halinde  bulunuyor.

Bölgedeki güvenlik endişesi nedeniyle bölge halkı geçmişte yolu çok dikkatli ve nadiren kullandı.

Duhok Emniyet Müdüdrlüğü dün yaptığı açıklamada Danimarkalı turistin bisikletiyle çarptığı mayının PKK tarafından yerleştirildiğini belirtmiş ve turistleri "Mayın şüphesi bulunan alanlardan uzak durmaya" çağırmıştı.

HPG: Biz kara mayını kullanmıyoruz

PKK'nin askeri kanadı Halk Savunma Güçleri (HPG) ise mayının kendileri tarafından döşendiği iddiasını reddetti. HPG’den yapılan açıklamada, “Duhok’un Kani Masi nahiyesi yakınında yaşanan patlama sonucunda Danimarkalı bir turist hayatını kaybederken, birisi de yaralanmıştır. Olayın yaşandığı mıntıka bizim bulunduğumuz ve hareket ettiğimiz bir yer değildir. Biz kara mayını kullanmıyoruz. Bu olay araştırmaya ve incelenmeye muhtaçtır. Güçlerimizin bu olayla hiçbir ilişkisi yoktur” denildi.

Ne olmuştu?

Geçtiğimiz Perşembe günü öğlen saatlerinde Hakkari’nin Çukurca ilçesi ile Duhok’un Amedi ilçesi arasındaki Serzêr Kapısı’ndan Kürdistan Bölgesi’ne geçiş yapan Danimarkalı bisikletçiler Torbjorn Haubroe Methmann ve Johannes William Karlsson, Kani Masi'ye bağlı Kamberke ve Baruxi köyleri arasındaki yola yönelmişti.

Yola daha önce yerleştirilen mayına basan 28 yaşındaki Methmann ağır yaralanmış Karlsson arkadaşına yardım için bölgedeki yetkililere ulaşmıştı.

Olay yerine giden 122 Acil Servis ekipleri Methmann’ı hastaneye kaldırmış ancak Danimarkalı turist hayatını kaybetmişti.

Rûdaw’a konuşan Kani Masi Sağlık Müdürü Ahmed Edni, turistlerin geçtiği yolun Türk Silahlı Kuvvetleri ile PKK arasında yaşanan çatışmalar nedeniyle yıllardır kullanılmadığını söylemişti.