Ninova Ovası’ndaki Hristiyanlar yeniden göç yolunda

08-05-2021
Tahsin Kasım
Tahsin Kasım
Musul
Musul
Etiketler Musul Ninova Ovası Hristiyanlar
A+ A-

Musul (Rûdaw) – Güvenlik endişesi, hizmet ve altyapı yoksunluğu nedeniyle Musul ve Ninova Ovasında yaşayan Hristiyanların yeniden göç etmek zorunda kalıyor.

IŞİD’in Haziran 2014’te saldırısı ile göç eden Musul ve Ninova Ovasındaki Hristiyanlar, bölgenin Peşmerge ve Irak güvenlik güçleri tarafından kurtarılmasının ardından kısmen geri dönmüştü.

Ancak, hala enkazın üstünde ayakta durmaya çalışan bölgede gerek güvenlik endişesi ve gerekse de savaşta tahrip olan altyapı hizmetlerinin onarılamaması, Hristiyanların yeniden göç etmesine neden oluyor.

Musul’un Tilkef kasabasındaki Hristiyan kilisesi verilerine göre, sadece son 10 gün içerisinde 150 Hristiyan vatandaş kasabayı terk etti. Göç edenlerin büyük çoğu ise yurt dışına gitmeyi tercih ediyor.

IŞİD savaşından önce Tilkef kasabası ve Hemdaniye ilçelerinde 5 bin Hristiyan aile yaşıyordu. Savaşla birlikte Musul ve civarındaki diğer bölgelerden 136 bin Hristiyan ya Kürdistan Bölgesi’ne ya da yurt dışına sığındı.

Rûdaw’a konuşan Tilkef sakinlerinden işçi Dilşad Gorgi, “Aslında doğduğum bu toprakları terk etmek istemiyorum. Ama bu durumda düşünüyorum. Küçük kardeşim Hollanda’da, bir kardeşim Almanya, bir kuzenim ise Avustralya’da. Kötü koşullar nedeniyle ben de gitmek istiyorum” dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, Irak’ta 2000 yılından önce 1 milyon 500 bin Hristiyan yaşıyordu. Ancak bu nüfus şimdilerde 200-300 bine kadar düştü.  

En büyük toplu göç ise IŞİD’in işgali ile yaşandı. IŞİD, Musul ve Ninova Ovası’nda 85 kiliseyi tahrip etti, Hristiyanlara ait ev ve mülkleri yağmaladı.

Tilkef’te öğretmenlik yapan Evin Hamid, “Eskiden ailemle burada yaşıyorduk, 9 kişiydik. Şimdi ben yalnız başıma kaldım” dedi.

Hamid, ailesinin diğer üyelerinin ise Ürdün ve Avustralya’ya gittiklerini söyledi.

Tilkef Yerel İdaresi verilerine göre, son iki yıl içerisinde Musul ve Ninova Ovasına yaklaşık 2 bin aile geri döndü, 2 kilise onarıldı. Bölgedeki yerel yönetimler, Hristiyanlara ait kadim ibadethaneleri onarmak kaydıyla göçü engellemeyi amaçlıyor.

Tilkef Kilisesi Rahibi Şahir, “Elbette evleri yakılıp yıkılmış, ibadethaneleri yerle bir edilmiş. Şimdi burada çalışma ve iş imkanı da bulamıyorlar. Geri kalanlar Kürdistan Bölgesi’ne gitmiş. Musul’da hayat gerçekten de çok zor” diye konuştu.

Musul’daki Hristiyan mahalleler de şu an boş durumda. Kentte tek tük Hristiyan aile yaşıyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli