Diyarbakır, Urfa ve Mardin tohum desteği kapsamına alınmadı

08-04-2020
Rûdaw
Etiketler Urfa Diyarbakır Mardin Tohum desteği Programa alınmadı
A+ A-

Haber Merkezi - Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığı, ekilebilir tüm arazileri üretime kazandırmak için başlattığı Bitkisel Üretimin Geliştirilmesi Programına Urfa, Diyarbakır ve Mardin’i dahil etmedi. Tarım merkezi üç Kürt kentinde de çiftçiler karara tepki gösterdi.

21 ilin yer aldığı ve üreticilere tohumların yüzde 75’inin hibe edileceği programda tarım kentleri olan Urfa ve Diyarbakır’ın yer almaması tepkilere neden oldu.

Urfa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Şanlıurfamızın bu listede yer almaması bizlerde şok etkisi yaratmış ve derin bir üzüntüye sebep olmuştur" dedi.

Hükümetin sadece tarımsal üretimi düşük olan 21 kentte yüzde 75 hibe tohum desteği vermesine tepki gösteren Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, listenin bütün illeri kapsayacak şekilde yeniden revize edilmesini istedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, "Bitkisel Üretimin Geliştirilmesi" programı kapsamında, 21 ilde bazı ürünlerde yüzde 75 tohum hibe desteğini sunacaklarını açıkladı, ancak tarımsal üretimin en yüksek olduğu bazı bölgeler bu desteğin dışında tutuldu.

Listede, Aksaray, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde, Sivas, Yozgat, Samsun, Tokat, Afyon, Uşak, Çanakkale ve Kürt illerinden de Bingöl, Ağrı, Erzincan, Erzurum, Kars ile Adıyaman yer aldı.

Bakanlık, tohum hibe desteği vereceği iller arasında tarımsal üretim çeşitliliğinin fazla ve tarımsal üretimin en çok yapıldığı iller arasında bulunan Adana, Türkiye'nin sebze üretimini neredeyse tek başına karşılayan Antalya, pamuk üretimin en çok yapıldığı Urfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Manisa, İzmir, Aydın, Denizli; Marmara Bölgesi'nde Sakarya, Bilecik, Bursa gibi illeri dahil etmedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli