Mesrur Barzani: Cinsiyet eşitsizliğine karşı hep birlikte mücadele edelim

08-03-2022
Etiketler Kürdistan Bölgesi 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Mesrur Barzani
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Başbakan Mesrur Barzani, hükumet olarak kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığın ortandan kaldırılması konusunda kararlı olduklarını söyledi.

Başkent Erbil’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle düzenlenen “Bugün ve Gelecekte Cinsiyet Eşitliği” adlı etkinlikte konuşan Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, Kürdistan ve Dünyadaki tüm kadınların 8 Mart’ını kutladı.

Kadınların başarı hikayelerini dinlemekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Barzani, “Kadınların daha aktif katılımı ile daha iyi inşa edilmiş bir Kürdistan’a sahip olabiliriz” dedi.  

Mesrur Barzani, “Kürdistanlı kadınların, Kürdistan halkının tarihi boyunca farklı dönemlerde halkın yaşamı ve mücadelesinde etkili oldukları açıktır. Kürdistan halkının başkaldırı ve devrimleri sırasında kadın Peşmergeler cesaretin ve fedakarlığın örneği olmuştur. Vatanseverlik, fedakarlık, vatanın ve milletin korunmasında Peşmerge kardeşleri ile birlikte önemli bir rol oynadılar. Kürt kadınlarının cesareti Kürdistan'ın adını daha da yüceltmiştir” diye konuştu.

Bugün de Kürdistan Bölgesi’nde kadınların hükumet ve devlet kurumları içerisinde gözle etkin bir rol üstlendiğini ve kadının etkili rolünü ispatladıklarını vurgulayan Barzani, “Kürdistanlı kadınların hayatın her alanına katılımının artması, Kürdistan toplumu ve hükumeti adına gelişme gösterildiğini kanıtlayan ve açık bir mesajdır” dedi.

Toplumda kadınların durumunun iyileştirilmesi, haklarının korunmasının tek başına hükumetin görevi olmadığını belirten Barzani, bu konuda aile, sivil toplum, dini merciler, medya ve eğitim sistemine de önemli bir rol düştüğünü hatırlattı.

 “Cinsiyet eşitsizliğine karşı hep birlikte mücadele edelim” diyen Barzani, “Toplumdaki tüm bireyler için istikrarlı ve hoşgörülü bir ortam sağlayarak cinsiyet ayrımcılığının her biçimini ortadan kaldırmak için çalışmalıyız. Çünkü topluma hizmet için kadınların kendi yeteneklerini mümkün olan en geniş ölçüde göstermeleri gerekiyor” şeklinde konuştu.

Hükumet olarak her türlü şiddete ve özellikle de kadına yönelik şiddete karşı olduklarını vurgulayan Başbakan Barzani, “Bu amaçla hükümet, kadının toplum içindeki konumunu güçlendirerek, iş olanakları sağlayarak, yasaları uygulayarak, yargının rolünü güçlendirerek ve suçluların tutuklanıp yargılanmasını gerçekleştirerek bu insanlık dışı olguyu ortadan kaldırmak ve sınırlamak için çalışmaya devam etmektedir” dedi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli