Başbakan Barzani müjdeyi verdi: Maaşlar artık düzenli ödenecek

Erbil (Rûdaw) - Başbakan Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesi’ndeki memur, emekli ve çalışanlara yönelik maaş kesintisinin kaldırılarak maaşlarının bu aydan itibaren düzenli bir şekilde ödeneceğini açıkladı.

 

Kürdistan Bölgesi Hükümeti Bakanlar Kurulu, bugün Başbakan Neçirvan Barzani başkanlığında toplandı. Toplantıda kurulması beklenen yeni hükümet çalışmaları ile ekonomik kriz nedeniyle 2014 yılından beri memur, emekli ve çalışanların maaşları için uygulanan biriktirme sistemi konuları ele alındı.

 

 Toplantıdan sonra kameraların karşısına geçen Başbakan Barzani, bu aydan itibaren kısıtlamanın kaldırıldığını belirterek, maaşların düzenli bir şekilde ödeneceğini belirtti.

 

“Kürdistan halkı hizmetlerin en iyisine layıktır”diyen Neçirvan Barzani, sözlerine şunları ekledi:

 

“Bu gün yapılan bakanlar kurulu toplantısında memur maaşlarına yönelik biriktirme uygulaması görüşüldü. Memnuniyetle söylemek istiyorum ki bu ay itibaren maaşlara yönelik kısıtlama sona erdirilecektir. Maaşlar artık herhangi bir kesilme olmaksızın verilecektir. Vatandaşlarımız 3 yıl önce çok zor şartlar altında bu kararı aldığımızı, bu durumun hükümetin iradesi dışında gelişen sorun ve krizlerin bir sonucu olduğunu biliyor. Bu kararı almak kolay olmadı elbette. Bu hem benim ve hem de yardımcım Kubat Bey için siyasi hayatımız da aldığımız en zor karardı.

 

Bu zor kararı aşmamızda kuşkusuz vatandaşlarımızın ve memurlarımızın gösterdiği anlayış ve sabır büyük takdire layıktır. Onların bu anlayışı olmasaydı bugün biz bu noktaya gelemez ve başarılı olamazdık. 3 yıl sonra siz değerli vatandaşlarımızın önünde ‘evet kesintilere son veriyoruz’ diyemezdik. Daha önce de durumumuz müsait olduğu andan itibaren kısıtlamaları kaldıracağımıza dair vatandaşlarımıza söz vermiştik.

 

İşte o gün bu gündür, biz vatandaşlarımızın huzurunda sözümüzü tutuğumuzu açıklıyoruz. Tabiki vatandaşlarımızın dirayet ve anlayışını hiç bir zaman unutmayacağız. Bu vesileyle burada bir kez daha bütün memurlar ve çalışanlarımıza teşekkür ediyorum. Özellikle bu zor süreçte sınıfları boş bırakmayan değerli öğretmenlerimize burada teşekkür etmek istiyorum. Değerli sağlık çalışanlarımıza hastanelerin kapılarını açık tutarak bu zor dönemde dirayet gösterdikleri için teşekkür ediyorum.”

 

Barzani, “Bu zor süreçte cephede Kürdistan toprakları için canlarını ortaya koyan kahraman peşmerge güçlerimize ve tüm güvenlik güçlerimize teşekkür ediyorum.  Beka savaşında bu güne kadar bin 800 peşmerge şehit düştü ve 10 bine yakın yaralı verdik” dedi.

 

Krizden etkilenen yatırımcı ve mütahitlere de gösterdikleri müsammaha nedeniyle teşekkür eden Başbakan Barzani sözlerine şunları ekledi:

 

“Çünkü bu sürede çok fazla zorluklarla karşılaştılar. Kürdistan halkı bugüne kadar yapılmış hizmetlerden daha iyi hizmeti hak ediyor. Sizler de maaşlardaki kısıtlama kararı hükümetin iradesi dışından gelişen sorunlardan dolayı alındığını biliyorsunuz. Bir kaç etkenden dolayı alınmış bir karardı. Bağdat tarafından Kürdistan Bölgesi’nin bütçesinin kesilmesi ve IŞİD ile savaş bu kararı almamıza neden oldu. Biz o süreçte 1100 kilometrelik sınırımız boyunca dünyanın en tehlikeli ve kanlı terör örgütü ile savaş halindeydik. Ayrıca petrol fiyatlarındaki düşüş ile bölgemizde akın eden binlerce mültecinin oluşturduğu yük de bu zor kararı almamıza neden oldu. Umarım bundan sonraki süreçte Bağdat ile olan diyaloğumuzda iyi sonuçlar alacağız. Umarız bundan sonra vatandaşlarımız siyasi nedenlerden ötürü bedel ödemek zorunda kalmaz.”

 

Barzani, “Bağdat’tan Erbil’e gönderilen bütçe payının 522 milyar dinar olduğunu belirterek ancak bu rakamın memur maaşlarının tümünü karşılamadığını söyledi. Başbakan Barzani tüm maaşların ödenebilmesi için 821 milyar dinara ihtiyaç duyulduğunu belirterek geri kalan meblağın Kürdistan Bölgesi hükümeti tarafından karşılandığını vurguladı.

 

“Bugünki toplantımızda mali, ekonomi ve petrol meselelerinde Irak Anayasası çerçevesinden Bağdat ile müzakere etmek istiyoruz” ifadesini kullanan Başbakan Barzani, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Buradan Irak Parlamentosu’nda bulunan Kürdistanlı guruplara teşekkür etmek istiyorum. Çünkü onlar da bu kararı iptal etmemiz adına ellerini taşın altına koydular. Özellikle bu konudaki hasasiyeti ve anlayışı için sayın Başbakan Dr. Adil Abdulmehdi’ye teşekkür ediyorum, Irak’ın diğer bütün memurları gibi mesleye yaklaşımı kayda değer olduğunu söylemek istiyorum. Son olarak başta Başbakan Yardımcısı Sayın Kubat Talabani olmak üzere tüm kabine üyelerine huzurunuzda teşekkür etmek istiyorum. Çünkü bu kararı alırken hep birlikte aldık. İnşallah Kürdistan bundan sonraki süreçte daha fazla hizmet edilerek refaha doğru yol alacaktır.”