İslami çözüm: Kürtçe resmi dil olsun!

08-03-2015
RÛDAW
A+ A-

Diyarbakır (Rûdaw) - Diyarbakır'da yapılan "Kürt Meselesine İslami Çözüm" çalıştayının sonuç bildirgesinde, Kürtçe’nin ikinci resmi dil olması talep edildi.

 

Aralarında Mustazaflar Cemiyeti, Anadolu Platformu ve Memur-Sen'in de yer aldığı bazı sivil toplum örgütlerince bir otelde düzenlenen ve 2 gün süren çalıştayın sonuç bildirgesini Kürtçe Mahmut Kılıç, Türkçe de Yunus Memiş okudu.

 

Doğru usuller kullanılmadığından çözümün geciktiğini, derinleştiğini belirten Memiş, şöyle devam etti:

 

"Kürt ve Türk halklarının çatıştırılması planlarının tutmamasının en büyük nedeni, her iki halkın Müslüman olmasından kaynaklanıyor. Kürtler ve Türkler İslam'dan uzaklaştırılmaları halinde yaşanacak çatışmanın, iki halk arasında çatışmaya dönüşmesi riski doğacaktır."

 

Memiş, Kürt meselesinin adil bir çözüme kavuşması için meselenin doğru bir zeminde tartışılması gerektiğine dikkati çekerek, şunları dile getirdi:

 

"Çözüm süreci daha şeffaf bir şekilde yürütülmeli, silah ve şiddetin bir hak arama yöntemi ve alan hakimiyeti sağlama aracı olarak görülmesinden vazgeçilmelidir. Meselenin uluslararası boyutu, siyasi ve jeopolitik dengeler sorunun çözümünü zorlaştırmaktadır. Meselenin çözümü iç dinamikler üzerinden olmak zorundadır."

 

Memiş, “çözüm süreci”nin şeffaf bir şekilde yürümesi için “üçüncü göz” önerisinde de bulundu. 

 

Bildiride, Kürtçe'nin ikinci resmi dil olması önerisinin yer aldığına dikkati çeken Memiş, "Bu kapsamda anadilde eğitimin önündeki bütün engeller kaldırılmalı ve eşit yurttaşlık temelinde yeni bir anayasa hazırlanmalıdır” şeklinde konuştu.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli