'Şam-Ankara diyalogu Kürtlere yönelik bir saldırıya evirilmemeli'

08-02-2020
Rûdaw
Etiketler Türkiye Suriye İdlib Asker
A+ A-

 Erbil (Rûdaw) – Türkiye’nin İdlib’te Suriye ordusu ile karışı karşıya gelmesiyle değerlendiren Rusya uzmanı akademisyen Kerim Has, “Ankara, Şam yönetim ile diyaloga geçerek, Heyet Tahrir El Şam gibi örgütleri bir an önce silah bırakmaya zorlanmalı” dedi.

Geçtiğimiz hafta İdlib'de Suriye ordusu tarafından ve 5'i asker 3'ü sivil personel olmak üzere 8 Türk’ün ölümüyle sonuçlanan hava saldırısından sonra hem Rusya-Ankara hem de Şam-Ankara hattında ipler gerilmişti.

Rûdaw’a açıklama yapan Rusya uzmanı akademisyen Kerim Has, insani trajediyi, sivil katliamları ve bölgedeki göçü önleyebilmek için Türkiye’nin Suriye hükümeti ile diyaloga geçmesi gerektiğini vurguladı.

Akademisyen Kerim Has şöyle devam etti:

“Türkiye’nin öncelikle yapması gereken bir an önce insani trajediyi, sivil katliamları ve bölgedeki göçü önleyebilmek için Şam’la doğrudan bir şekilde diyaloga girmesi gerekiyor. Bunu istese de istemese de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yapması gerekiyor.”

Şam ile Ankara’nın diyaloğunun “Kürtlere yönelik bir saldırıya evirilmemesi gerektiğini” ifade eden Has, şunları söyledi:

“Şam ile Ankara’nın diyaloğu bölgedeki Kürtlerin ezilmesi veya bir anlamda Kürtlere yönelik bir saldırı anlamında bir işbirliğine de everilmemeli. Bölgedeki Kürt meselesi tamamen Türkiye’nin ve Suriye’nin demokratikleşmesi, insan hukukuna riayet etmesiyle alakalı evrensel haklarla alakalı bir mesele, bunu ayrı bırakıyorum. Ancak Ankara burada bir an önce Şam ile diyaloğa geçip sahada hem askeri hem de istihbari koordinasyonla Heyet Tahrir El Şam gibi İdlib’te bulunan örgütleri silah bırakmaya zorlamalı. İnsani göçün ve sivil trajedinin önlenmesi için belki bir an önce nokta operasyonları yapılmalı. Belki de oradaki insanların bir an önce Suriye’nin diğer bölgelerine tahliye edilmesi gerekir.”

Esad güçlerinin başlattıkları operasyonun daha da geniş çaplı bir şekilde devam edeceğini öngördüğünü aktaran Has, “Şam yönetimi M4 ve M5 kara yolunu kontrol ettikten sonra kısa bir süre ara verecekler gibi görülüyor. Ancak idlib’in her hâlükârda temizlenmesi gerekecek. Özellikle yaz aylarından sonra İdlib merkezine de genişleyeceği kanaatindeyim” dedi.

Ankaralılar İdlib operasyonunu değerlendirdi

Suriye’nin İdlib’de başlattığı operasyonu ve Türkiye’nin tavrını Rûdaw’a değerlendiren Ankaralılar da bölgedeki çatışmaların Türkiye’ye yarar sağlamayacağını savundu.

Emekli Mehmet Ardan, “Şu anada ortalık çok karışık. Suriye bizim neyimize? İnternetten bakıyorum da gençler toplanmışlar, ‘Türkiye çok güzel maaşımızı alıyoruz’ diyorlar. E tabi ki rahat rahat yatıyorsunuz. Suriyeli gençlere söylüyorum gidin ülkenizi kurtarın benim askerim niye orda şehit olsun?” dedi.

Suriye hükümetinin yürüttüğü operasyonların meşru olduğunu savunan Sezgin Candan ise, “Orada halk tarafından seçilmiş Suriye milletinin iradesiyle seçilmiş bir hükümet var. Bence meşru bir hükümet ve Suriye hükümetinin Rusya’ya ile birlikte yapmış olduğu operasyonlarda sivil halka karşı bir eylem değil o amaçla değil. Bence ülkede bulunan teröristlerden kurtulmak istiyor” diye konuştu.

Suriye meselesinin barışçıl yollarla çözülmesini arzu ettiğini söyleyen Kemal Yıldırım da, “Türkiye’nin dış politikasının çok detaylarına kadar bilmemiz mümkün değil. Oradaki durum nedir, sınırlardaki durum nedir? Şu an Suriyelilerin Türkiye’deki problemleri nedir? Giderek büyüyor mu yoksa bir düzene oturdu mu? Dolayısıyla bütün bunları tümüyle beraber düşünüp ona göre karar vermek lazım, yani durup dururken de kalkıp bir kış günü harekâtın çok zayiattı olacağını düşünüyorum. Onun için barışçıl bir yolla çözülmesinden yanayım” dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli