Kürdistan Bölgesi'ndeki Ortodoks Ermeniler Noel bayramını kutladı

08-01-2021
Rûdaw
Etiketler Ermeni Kilisesi Noel Bayramı Kutsal Doğuş
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Ermeni Kilisesi takvimine göre Noel Bayramı her yıl 6 Ocak’tan itibaren kutlanıyor. Kürdistan Bölgesi’nde yaşayan Ermeniler de Surp Dzınunt (Kutsal Doğuş) olarak bilinen Noel bayramını kutladı.

Kürdistan Bölgesi’de yaşayan yaklaşık 3 bin Ermeni Noel'i Surp Dzınunt (Kutsal Doğuş) olarak adlandırarak 6 Ocak tarihinde kutluyorlar.

Rûdaw’a konuşan Yarvant Nisan kendilerini Kürdistan’ın yerlisi olarak gördüklerini belirterek, “100 yılı aşkındır Ermeniler Kürdistan Bölgesi’nde yaşıyor ve bu toprakları kendi topraklarımız olarak kabul ettik” dedi.

Ermenilerin yoğunlukta yaşadıkları köylerde Ermeniler “Kutsal Doğuş” için hazırlıklar yaparak bayramı kutluyorlar.

Hawreske köyünün muhtarı Murat Wartanya ise, “Bu yılın herkese sağlık, huzur ve hayırlara vesile olmasını diliyorum. Toplu alanlardan uzak durarak kendimizi virüsten korumalıyız” diye konuştu.

Dünyanın tamamını etkisi altına alan Covid-19 salgını Ermenilerin ‘Kutsal Doğuş’ bayramını da etkiledi.

Ermeni çocuk Marina Watanika bu sene diğer bayramlar gibi özgürce bayramlaşmadıklarını belirterek, “Bu yıl korona olduğu için pek keyifli geçmedi. Geçen yıl daha güzeldi. Şimdi kısıtlı da olsak kapı kapı dolaşarak bayramlaşıyoruz” dedi.

Kürdistan Bölgesi Ermenileri Noel'i Surp Dzınunt (Kutsal Doğuş) olarak adlandırarak 6 Ocak tarihinde kutluyorlar. Surp Dzınunt yortusuna hazırlık Ermeni Kilisesi'nde yedi hafta sürüyor. Bu hazırlık dönemine Hisnag (50 günlük dönem) adı veriliyor.

Hisnag'in birinci, dördüncü ve yedinci haftaları kilise üyeleri vejetaryen bir perhiz uyguluyor. Her Cumartesi günbatımında dualar ve ilahiler eşliğinde mor renkli yeni bir mum yakılıyor.

Noel yortusuna hazırlık dönemi içerisinde gerçekleşen yılbaşı gecesi aileler ile birlikte geçirilir. Kilisede yıl sonu şükran duasına gidilir ve akşam aile üyeleri, akraba ve dostlarla bir araya gelinir.

Surp Dzınunt perhizi olduğu için, sofrada özellikle deniz ürünlerinin ve vejetaryen yemeklerin yanı sıra topik ve kuru yemiş bulundurulur. Ermeni geleneği olmasa da 1930'lardan beri sofralarda hindi yemeklerine sıkça rastlanır. Yılbaşı gecesi saat 23:58 sularında evdeki tüm ışıklar söndürülür ve hep birlikte Rab'bin Duası söylenerek Yeni Yıl'a girilir. Duadan hemen sonra evdeki tüm odaların ışıkları yakılır ve herkes birbirini kucaklar, yeni yıl dilekleri sunulur, çocuklar hediyelerle sevindirilir, anuşabur (bir tür aşure) yenilir. Bereketi simgeleyen nar dükkanların eşiklerinde patlatılır. Noel'in ikinci günü, 7 Ocak'ta kabir ziyaretleri yapılır, aileler ölmüşlerinin ruhlarına dua okur ve yakınlarının mezarlarını ziyaret eder.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli