Bedran Çiya Kurd: ABD gerekli rolü üstlenmeli

08-01-2019
Rûdaw
Etiketler ABD Rusya Türkiye
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Rojava Özerk Yönetimi Rusya Danışmanı Bedran Çiya Kurd, Rusya ve Suriye yönetimiyle mevcut sorunlara yönelik siyasi çözüm bulmaya çalıştıklarını belirterek, ABD’nin de bu konuda gerekli rolü üstlenmesi gerektiğini söyledi.

 

ABD Başkanı Donald Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Amerikan askerlerinin, Türkiye'den Kürtlerle ilgili bazı garantiler almadan Suriye’den çekilmeyeceklerini bu konuda da planlarının olduğu açıklamıştı.

 

Rûdaw’a konuşan Bedran Çiya Kurd, ABD’den söz konusu plana yönelik kendilerine herhangi bir açıklama yapılmadığını belirtti.

 

“ABD’nin son kararı bize resmi ve doğrudan iletilmedi” diyen Bedran Çiya Kurd, sözlerine şunları ekledi:

 

“Söz konusu açıklamayı medya organlarından öğrendik. Şimdiye kadar konuya ilişkin ayrıntılı bilgiye sahip değiliz. Özellikle Trump’ın Suriye’den çekilme kararı sonrasında. ABD’li yetkililerin konuya açıklık getirmesini bekliyoruz. Aksi durumda resmi olarak kendi tarafımızdan da açıklama yapamayız. Görülen o ki bir planları var bu konudan şüphe yok. Sayın Bolton, bir gerçeği dile getirdi o da Türkiye’nin Kürtleri öldürüp, katlettiğidir. Garantinin olması gerekiyor. Bizde garanti olmasını istiyoruz. Kürtlerin varlığına en büyük tehdit Türkiye’dir.”

 

Suriye’deki sorunla ilişkili ülkelerin büyük kısmı Birleşmiş Milletler (BM) ve Koalisyonun sorumluluğunda olduğuna dikkat çeken Bedran Çiya Kurd, “Suriye’nin kuzey ve batısındaki oluşumlara yönelik katliamların yapılmaması için Türkiye’nin engellenmesi gerekiyor” diye konuştu.

 

Rusya’nın önerdiği projeye dair ise, “Suriye ve Rusya’ya önerdiğimiz siyasi öneriler yeni bir şey değil, daha önce de önerdik. Sorun çözülene kadar bu konuda geri adım atmayacağız. ABD’li yetkililerin de bu konuda gerekli role sahip olmalarını umuyoruz” ifadelerini kullandı.

 

ABD’nin siyasi çözüme yönelik gerekli önemi vermemesinin büyük bir yanılgı olduğunu kaydeden Kurd, “Bu nedenle Suriye’nin doğu ve kuzeyinde Özerk Yönetimi’nin katılımıne yönelik yol da açılmadı” dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli