Diyarbakır (Rûdaw) – Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Şeyhanlıoğlu, petrole dayalı kalkınma modelinde sona gelindiğine dikkat çekerek, Kürdistan Bölgesi’nin yatırıma yönelmesi gerektiğini söyledi. Şeyhanlıoğlu, “Kürtler’in de bir TÜSİAD’ı olmalı” dedi.
Petrol fiyatlarındaki düşüş, petrol ihracatçısı ülkeleri endişelendiriyor. 2009 yılında varil fiyatı 112 dolar olan petrolün değeri geçen yıla kadar yaklaşık 100 dolar seviyesindeydi. Ancak, petrol fiyatlarında 2014 yılında büyük bir düşüş yaşandı.
Fiyatların daha da düşebileceği uyarısında bulunan siyaset ve ekonomi uzmanları, petrol savaşlarının ülkeler arasında bloklaşmaya da neden olabileceği uyarısında bulunuyor.
Rûdaw’a konuşan Dicle Üniversitesi Siyasal Araştırmalar Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Şeyhanlıoğlu, öngörülerini paylaştı. Seven Sister’s (7 Kız Kardeş) olarak bilinen petrol şirketlerinin tümünün Batı firmaları olduğuna dikkat çeken Şeyhanlıoğlu, petrol fiyatlarını da bu firmaların, dolayısı ile Batı’nın kontrol ettiğini söyledi.
Fiyatlardaki düşüşün arz-talep ile ilgisi olmadığının altını çizen Şeyhanlıoğlu şunları söyledi:
“Büyük teknolojik buluşların fiyatlarda etkili olduğunu düşünüyorum. Birincisi Amerika’da bulunan kaya (şeyl) gazıdır. Günlük üretimi 10 milyar varile tekabül ediyor. Suudi Arabistan OPEC’in 4’te birini karşılıyor, kaya gazının oranı ise kalan 4’te 3’ü karşılıyor. Elektrik ve ile çalışan araçlar da önemlidir. Bu teknoloji de batının elinde, batı bunu piyasaya sürmek istiyor.”
Amerika önderliğindeki Batı ülkeleri ile Rusya-Çin ittifakı arasında büyük bir güç mücadelesinin yaşandığını kaydeden Şeyhanlıoğlu, “Yükselen Asya Gücü” olarak isimlendirdiği İran, Rusya ve Çin’in, Batı için tehlike olduğunu söyledi.
Batı’nın, bu ülkelerin gücünü engellemek için Kürdistan Bölgesi’ni kavşak noktası olarak kullanmak istediğini belirten Şeyhanlıoğlu, şöyle devam etti:
“Bahsettiğimiz iki bloklu dünyada, boşlukta kalan iki bölge var. Hindistan ve Kürtler’in de dahil olduğu İslam dünyası. İslam dünyası, Kürdistan da dahil, Batı yerine, Asya blokunun içinde yer alırsa kurtulur. Siyasal sınırlarla oynama taraftarı değilim. Ama, Avrupa Birliği türü bir birlik kurulmasından yanayım.”
Petrol fiyatlarının düşmesi nedeniyle, petrol ihracatçısı ülkelerin gelecekte büyük bir felaketle karşılaşabilecekleri uyarısında bulunan Şeyhanlıoğlu, Kürdistan Bölgesi’nin de bu tehlike ile karşı karşıya olduğunu söyledi.
Şeyhanlıoğlu, bir an önce partiler arasında siyasal bir birliğin sağlanarak, üniversitelere ve sanayiye yatırım yapılması gerektiğini söyledi. Sanayileşme için işverenlere de büyük iş düştüğüne dikkat çeken Şeyhanlıoğlu, “Dubai’den sonra uluslararası ticaretin ana merkezi, dağıtım yeri Erbil olabilir. Turizm de iyi bir alternatif olabilir. Kürtler’in de bir TÜSİAD’ı olmalıdır.”
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), 1971 yılında iş dünyasını temsil etmek amacıyla kurulan bir sivil toplum örgütüdür. Merkezi İstanbul’da olan TÜSİAD, “zenginler kulübü” olarak da biliniyor.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın