Başbakan Mesrur Barzani: Yolsuzlukla mücadele konusunda kararlıyız

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, hükümetin 100’üncü gününde yapılan projeler hakkında vatandaşlara hitap etti.

Kürdistan hükümetinin 100’üncü gününde faaliyet raporlarına ilşikin vatandaşlara hitap eden Başbakan Mesrur Barzani, Yolsuzluktan vergiye, Güvenlikten Bağdat ilişkilerine birçok konuda bilgi paylaştı.

Yolsuzlukla mücadelede konusunda kararlı olduklarını bir kez daha vurgulayan Başbakan Barzani, “Vatandaşlarına hizmet etmek isteyen bir hükümet her şeyden önce şeffaf olmalı. Hükümetin ilk işlerinden biri gelirleri Maliye ve Ekonomi Bakanlığı çerçevesinde düzenleyip toparlamaktı. Böylece hükümetin gelirinin ne kadar olduğunu hesaplamış olacağız. Aynı zamanda elzem ihtiyaçlar içinde önümüzü daha da net görmemize yardımcı olacaktır. Bu prensiple yerel gelir kaynaklarımızı artırmayı harcamaları azaltmayı öngören kapsamlı bir çalışma planı hazırladık" dedi.

Kürdistan hükümetinin 9’uncu kabinesinin 100’üncü gününde birçok konuda ilerleme kaydettiklerini ifade eden Barzani şu ifadeleri kullandı:

“Şüphesiz 100’üncü günün tamamlanmasını bir başlangıç olarak görüyoruz. Buna rağmen ilk 100 günde, gözle görülür işler yaptık ve birçok alanda ilerlemeler kat ettik.

Bağdat’taki federal hükümet ile ilişkilerimizi iyileştirmek, yolsuzlukla mücadele, şeffaflık sürecinin başlaması, gelirler ilişkin güven oluşturma gibi konulara Kürdistan Bölgesi’ndeki memurların çalışma düzenindeki düzenlemeleri örnek olarak verebiliriz. Genel olarak hükümetin daha aktif çalıştığını söyleyebiliriz.

Kürdistan’ın bugün daha güçlü ve daha istikrarlı olduğunu söyleyebilirim. Hükümetin de daha şeffaf olduğunu söyleyebilirim. Önümüzdeki plan ve programların tümünü uygulamaya geçirmeyi ümit ediyoruz. Önümüzdeki yıllarda daha çok kazanımlar elde edeceğiz.

Bağdat yönetimi ile ilişkiler

“ Hükümet kabinemizin öncelikli adımlarından biri Irak Federal Hükümetiyle ilişkilerimizi güçlendirmekti. Hükümetin ilk toplantısının ardından Bağdat’ı ziyaret ettim. Söz konusu ziyaretimiz anayasa çerçevesinde adaletli bir anlaşmaya varma yönünde iyi niyetimizin bir göstergesiydi. Bağdat hükümet ile ilişkilerimizin iyi olması muhakkak Kürdistan Bölgesi halkı için olumlu ve bütün Irak halkının çıkarı için önemli olacaktır.

Gelir ve gider dengesi 

Kürdistan Bölgesi’nin gelir ve harcamalarını kontrol altına aldıklarını ve vatandaşların diledikleri zaman raporları inceleme fırsatları olduğunu ifade eden Başbakan şöyle devam etti:

“Kürdistan Bölgesi’nde vergi sistemini düzenlemek için çalışmalarımız devam ediyor. Bazı tüzel kişiler ve şirketlerin yasalara aykırı olarak vergiden kaçırmalarının önüne geçtik. Bundan sonra hükümet ve resmi kurumların giderleri, merkezi kontrol sistemi yoluyla takip edilecek ve genel harcamalar konusunda israfa önüne geçilmeye çalışılacak. Bu kapsamda kamu harcamaları ihtiyaç doğrultusunda verilecek. Hükümet giderleri daha çok denetleniyor ve harcamalar düzgün olarak kamu hizmetlerine uygun bir şekilde yapılıyor.

Hükümetin harcamalarını denetlemek için şeffaf bir programı çerçevesinde çalışıyoruz. Özellikle de doğal kaynaklardan elde edilen gelirlerin faaliyet raporlarını kontrol ediyoruz. Şuan tüm vatandaşlarımızın petrol ve gelirlerin ne kadar olduğunu, nasıl harcandığını bilmesine olanak sağladık."

Yolsuzlukla mücadele vurgusu

Yolsuzluk konusunda kararlılıkla mücadele edeceklerini vurgulayan Mesrur Barzani şunları kaydetti:

“Önümüzde yolsuzluk gibi büyük bir sorun var ve şahsen bu konuda çok kararlıyım. Yolsuzlukla mücadele konusunda hiçbir kişi ve kurum arasında ayrım yapmıyorum. Bu konuda ciddi önemler aldık. Resmi kurumlarda rüşvet vermek ve alma konusunda taviz vermiyoruz. Bu kapsamda gözaltına alınanların yargı süreci devam ediyor. Yüzlerce gizli memur (çalışmadan maaş alan memur)  tespit ettik ve bununla ilgili süreç devam ediyor. Kimsenin hakkının yok olmasını istemiyoruz. Tüm bakanlık ve resmi kurumlarda, yolsuzlukla mücadele için komisyonlar oluşturduk. Yolsuzluk konusunda kapsamalı önlemler alıyoruz.

Göreve gelişimizin 100’üncü gününde, gözle görülür seviyede yolsuzluğun önüne geçmeye çalıştığımızı söyleyebilirim. Bu konuda tüm yasal süreçler devrede. Yolsuzlukla mücadeledeki kararlığımızın önüne geçmeye çalışanlara vatandaşlarımız huzurunda diyoruz ki, bu taviz vermeksizin çalışmalarımıza devam edeceğimizden emin olabilirsiniz.

Müzakereler dört ana başlıkta devam ediyor. Irak bütçesindeki Kürdistan Bölgesi’nin payı adil bir şekilde verilmesi. Irak Anayasası çerçevesinde Kürdistan Bölgesi’nin özellikle de petrol ve doğalgaz konusundaki haklarının teslim edilmesi. Kürdistan Bölgesi idaresi altında olmayan Kürdistani bölgeler sorunun anayasal çerçevede çözülmesi. Peşmerge güçlerinin, Irak savunma sisteminin bir parçası olması ve anayasal haklarının korunması.

Irak Federal Hükümeti, endişelerimizi anladı. Şuan sorunların çözülmesi için birlikte çalışıyoruz. Mesela, ilk defa Kürdistan Bölgesi Hükümeti, Irak bütçe yasasının yazılması çalışmalarına katılıyor. Irak Maliye Bakanlığı ile 2020 yılı bütçesinde Kürdistan Bölgesi’nin mali haklarının alınması için iyi bir süreç yürütüyoruz.

Şuan bizim bütçedeki payımız verilecek ve Kerkük petrolü de ortak bir şekilde sevk edilecek. Şüphesiz, Kürdistan Bölgesi’nin Irak bütçesindeki payının verilmesi ve bu sorunun çözülmesi, halkın çıkarlarına hizmet edecek projelerin hayata geçirilmesine ciddi katkı sağlayacaktır.

Sevgili halkımızın, maaş ve bütçe konusunda adil bir anlaşma sağlanıncaya kadar her türlü çabayı göstereceğimizden emin olmasını istiyoruz. Memur maaşlarının bir daha geciktirilmemesi için çaba gösteriliyor.

Bağdat ile ilişkilerimizde iyi bir ilerleme kaydedildi. Irak İçişleri Bakanlığı, Kürdistan Bölgesi’ne gelen yabancılar için vize kolaylığı sağlıyor. Bu durumda yabancı yatırımcıların Kürdistan Bölgesi’ne kolay gelmesine olanak sağlayacaktır. Biz de Irak’ın diğer bölgelerinden gelenler için kolaylıklar sağladık. Oturum izni için alınan ücretlerden muaf tutuk. Şuan sadece güvenlik açısından sorgulama yapılıyor ve Kürdistan Bölgesi’ndeki istikrarlı ortamdan yararlanmaları için her türlü kolaylık sağlanıyor.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin en öncelikli amacı, Kürdistan Bölgesi sınırlarını korumak ve güvenlik ve huzuru sağlamaktır. Burada kahraman Peşmerge’lere, polis ve güvenlik kurumlarına, Kürdistan Bölgesi’ndeki huzurlu ortamdan ötürü teşekkür etmek istiyorum. Bu uluslararası toplumun ilgisini çekmekte ve övgülere konu olmaktadır.

Ben Peşmerge’nin kahramanlığına şahit birisiyim. Kürdistan Bölgesi topraklarını korumak için nasıl ön cephelerde olduklarını biliyorum. Hükümet, her zaman Peşmerge’nin kahramanlığına ve verdiği bedele saygı duymaktadır. Ve Peşmerge ve şehit yakınlarına layık oldukları hizmeti vermek için her türlü çabayı göstermektedir.

Uluslararası Koalisyon üyesi ülkeler Peşmerge’ye eğitim vermeye ve gerekli askeri teçhizatı temin etmeye devam ediyor. Geçtiğimiz 100 günde Koalisyon güçlerinin desteğiyle, Peşmerge birliklerinde reform sürecine başladık. Kürdistan Bölgesi Başkanlığı, Başbakan Yardımcısı ve Peşmerge Bakanı ile bu konuyu yakından takip ediyoruz.

Kürdistan Bölgesi’nde yatırım imkânlarının artırılması

Yatırımlarla ilgili yeni bir yasa üzerinde çalışıyoruz. Bu çalışma tamamlanma aşamasına geldi. Yatırımlar konusunda özel bir stratejimiz var. Yeni yasayla birlikte yatırım zemini daha da kolaylaşacak. Yatırımların Kürdistan Bölgesi’nin ihtiyaçları doğrultusunda olmasını istiyoruz. Tarımı bu konuda çok önemsiyoruz. Daha önce Kürdistan Bölgesi, kendi tarım ürünlerinin sadece yüzde 2’sini kullanıyordu. Bu projeler bir standart, yasalar ve belirli şartlar dâhilinde gerçekleşmeli. Şartlara uymayanların çalışma izinleri alınmalı.

Kürdistan Bölgesi’ne gelip yatırım yapmak isteyen çok sayıda yatırımcı var. Yabancı yatırımcıların gelişi için gerekli kolaylığı sağlıyoruz. Aynı zamanda iç yatırımların artması için de çalışıyoruz.

Şimdiye kadar çok sayıda yeni şirket ve yatırımcı Kürdistan Bölgesi’ne geldi. Bunların tüm alanlardaki yatırım oranı yarım milyar doları buluyor. Daha çok yeni yatırımcının da geleceğini bilmenizi istiyorum. Yatırımcılara kolaylık olmasını için, bu alanda da elektronik sisteme geçmeyi planlıyoruz.

Ekonomik altyapımızın güçlendirilmesi için, 10’uncu ayda Kürdistan Bölgesi’nin her yerinde yüzlerce hizmet projesi için 617 milyar dinar harcanmasına onay verdik. Köprü, oto yol ve baraj projeleri bu bütçe içerisinde yer alıyor.

Bunlar arasında 11 baraj, Erbil, Süleymaniye ve Duhak’ta 3 buğday silosu yer alıyor. Çünkü biz su güvenliği ve gıda güvenliğine çok önem veriyoruz.

Birçok hastane ve sağlık merkezinin kurulması ve yenilenmesi için bütçe ayırdık. Engelli vatandaşlarımız için Kürdistan Bölgesi’nin çok sayıda noktasında merkezler açıyoruz.

Göreve ilk başladığımızda, oto yolların onarımı için 33 milyar dinar bütçe ayırdık.

Reformlarla birlikte Kürdistan Bölgesi’nin ekonomisini kalkındırmak için de çalışmamız gerekmektedir. Ekonomimizin büyük kısmı petrole ve petrol sevkiyatına bağlı olup, bu gelir diğer alanlarda da kullanılıyordu. En önemli görevlerimizden biri, gelir çeşitliliğini sağlamak ve bunu artırmaktır.

Sadece tek kaynağa bağımlı kalamayız. Üreten bir Kürdistan Bölgesi istiyoruz. Yatırımcılar, en önemli gelir kaynaklarından biri olarak gördüğümüz çiftçilik ve ziraat konusuna eğilim gösterebilirler ve bundan istifade edebilirler.

Kürdistan Bölgesi, toprak mahsulleri konusunda Irak için bir kaynak olmalı. Tarım konusunu geliştirmemiz için bölgede büyük bir imkânımız var.

Altyapı çalışmaları

Sanayiye de destek olmak istiyoruz. Bu sebeple Kürdistan Bölgesi’nin altyapısını güçlendirmeye başladık.

Tarım ve Su Kaynakları Bakanlığı, ekonomik sorun yaşamamaları için çiftçilere kredi ve diğer konularda her türlü desteği sağlayacaktır.

Kürdistan Bölgesi’ndeki buğday üretimini arttırma planımız var. Kendi ürünlerimizi korumak için her türlü çabayı göstereceğiz.

Tarım konusunda şimdiye kadar 3 projeye onay verdik. Yabancı yatırımcılar da tarım konusunda yatırım yapmak istiyorlar. Yabancı yatırımcılarla gerçekleştirdiğim tüm toplantılarda özellikle tarım konusunda ısrarcı oldum.

En önemli amaçlarımızdan biri, kendimiz ve torunlarımız için iyi bir temel oluşturmaktır. Şuan birçok altyapı projesinin tamamlanması için çalışıyoruz. Halkın elektrik sorunundan şikâyetçi olduğunu biliyorum. Bu halkımız için çok önemli bir ihtiyaç… Elektrik sorununu çözmek için her türlü çabayı gösteriyoruz.

Eğitim'de reform adımları

Eğitim konusuna gelince, öğrencilerin iyi şartlarda olmadığını biliyorum. Bazı okulları ziyaret ettim. Sorunlarını biliyorum. Çok sayıda öğrenci aynı sınıfı paylaşmak zorunda kalıyor. Bu 3 şift şeklinde devam ediyor. Okulların şartlarını iyileştirmek, eskilerini onarmak ve yeni okullar inşa etmek için bütçe ayırdık.

Eğitim konusunda reform adımı olarak, öğrencilerle öğretmenler arasındaki iletişim için elektronik bir siteme geçiş yapacağız.

Çocuklarımızın geleceği, okuma ve eğitime bağlıdır. Bu konuya özel önem veriyoruz. İş insanları ve yerli şirketleri eğitime daha çok önem vermesini istiyoruz. Kürdistan Bölgesi’nde, baştan sona okulların açılması kampanyasına katılmalarını umuyoruz.

Peşmerge’nin ve şehit yakınlarının ödediği bedellere saygı çerçevesinde, DAİŞ teröristleriyle savaşırken şehit olanların onurlu ailelerine destek verilmesi için harcama yapılmasına onay verdik. Kahraman Peşmerge’lere, güvenlik güçlerine, şehirlerin onurlu ailelerine ve yaralılara destek olmayı sürdüreceğiz.

Engelli vatandaşlarımıza da özel desteklerimiz olacak. Kürdistan Bölgesi Hükümeti, şuan onbinlerce engelli vatandaşa mali destek sunmaktadır.

Yüz günlük süre içerisinde iyi kazanımlar elde etmiş olsak bile, birçok iş bizi beklemektedir. Şimdiye kadar resmi kurumlar istediğimiz aktifliği yakalayabilmiş değil. Daha çok aktif ve faydalı olmaları gerekiyor.

Amacımız, daha güçlü ve istikrarlı bir Kürdistan, komşularıyla eşitlik çerçevesinde barışçıl ilişkilere sahip bir Kürdistan, uluslararası toplumun güvendiği bir Kürdistan…

Yüce Allah’ın ve sizlerin desteğiyle bu amaçları gerçekleştirmek istiyoruz. Geçtiğimiz yıllarda halkımız çok zor şartlara duçar oldu. Ve o günleri metin bir şekilde atlattı. Bu tutumunuza sonsuz saygımız var. Sizin çalışkan ve en iyi hizmetleri veren hükümete layık olduğunuzu biliyoruz. Size hizmet vermek için her türlü çabayı göstereceğiz.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı, hükümet, parlamento, yargı kurumu ve bağımsız kurumlar arasında iyi bir koordinasyon var. Bunun Kürdistan Bölgesi’ndeki yasal ve diğer süreçlerin ilerlemesine olumlu katkısı var.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti, herkesin hükümetidir. Bir kişinin veya birkaç partinin değildir. Bu nedenle tüm siyasi partilerin hükümeti güçlendirmek için desteklerini sunmalarını bekliyoruz. İyi işlerimizde bizlere destek olmalarını ve yanlışlarımız bize iletmelerini bekliyoruz.

Bölgedeki gelişmeler, görüş ayrılıklarımıza rağmen milli çıkarlar konusunda birlik içerisinde hareket etmemizi gerektirmektedir. Halk nezdinde endişelere mahal vermek yerine, vaktimizi milletimizin ilerlemesi ve halkımızın hizmetine harcamalıyız.

Konuşmamın sonunda, tüm bakanlık ve resmi kurumların hazırladığı raporların medya aracılığıyla, sevgili vatandaşlarımız için önümüzdeki günlerde yayınlanacağını belirtiyorum.

Desteğiniz için teşekkür ediyorum. Hep mutlu ve başarılı olun ki Kürdistan daha gelişmiş ve daha güçlü olsun.”