ORSAM Uzmanı: Ankara, Neçirvan Barzani’nin başkanlığını olumlu karşılar
Erbil (Rûdaw) – ORSAM Ortadoğu uzmanı Oytun Orhan, Neçirvan Barzani’nin Erbil-Ankara ilişkilerinde kritik bir rol üstlendiğini ve bu yüzden Ankara tarafından Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’na seçimlesinin olumlu karşılanacağını söyledi.
Rûdaw bültenine konuk olan Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Uzmanı Oytun Orhan, Neçirvan Barzani'nin Kürdistan Bölgesi Başkanlığı'na aday gösterilmesine dair değerlendirmelerde bulundu.
“Türkiye’nin Neçirvan Barzani’nin başkanlığını olumlu karşılayacağını düşünüyorum” diyen Orhan, “Zira geçmişten bugüne Türkiye ile Kürdistan Bölgesi arasındaki ilişkilerde Neçirvan Barzani son derece kritik rol oynamış bir isim. Türkiye’deki siyasi yetkililerle yakın ilişkileri olan, bilinen ve sevilen bir isim olarak görülüyor” dedi.
“Krizin aşılmasında önemli bir rol oynadı”
Güney Kürdistan’da 25 Eylül 2017’de gerçekleştirilen “bağımsızlık referandumunun” ardından Neçirvan Barzani’nin, Türkiye ile bölge arasında yaşanan krizin aşılmasında önemli bir rol aldığını dile getiren Orhan, “Bu kriz sürecinde hem Barzani iki defa Ankara’ya gelerek hem Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başkanlığa atanması törenlerine hem de AK Parti Kongresi’ne katıldı. Yani krizin aşılmasında önemli bir rol oynadı” ifadelerini kullandı.
Oytun Orhan, referandumdan sonra başkanlığın yetkilerinin başbakanlık, parlamento başkanlığı ve yargıtaya devredildiğini belirterek, “Şimdi bu durumda başkanlığın yetkileri ne olacak. Eskiden olduğu güçlü bir başkan mı olacak yoksa daha sembolik bir başkan mı olacak. Bu önemli. Başbakanlığa Mesrur Barzani’nin aday gösterilmiş olması, iki makam arasındaki yetki dağılımı nasıl olacak. Bu durum ilişkilerde belirleyici olacaktır” diye konuştu.
“Neçirvan Barzani dünyada da Kürdistan’ın en önde gelen figürlerinden biri”
Neçirvan Barzani’nin sadece Türkiye değil, dünyada da Kürdistan Bölgesi’nin en önde gelen siyasi figürlerinden biri olduğunu vurgulayan ORSAM uzmanı sözlerine şunları ekledi:
“Bölgenin dış ilişkilerinde, uluslararası toplumla yürüttüğü ilişkilerde son derece öne çıkan bir isim oldu. Referandumdan sonra yaşanan krizin aşılmasında oynadığı rolle giderek yükselen bir profil sergilediğini görüyoruz. Dolayısıyla Batı tarafından da memnuniyetle karşılanacak bir isim olduğunu düşünüyorum.”
Orhan, Erbil-Ankara ilişkilerinin düzelmeye yüz tuttuğunu belirterek yeni süreçte bu görev dağılımıyla birlikte ilişkilerin hızla düzeleceği öngörüsünde bulundu.
“Erbil-Bağdat ve Erbil-Ankara ilişkileri paralel ilerliyor”
Erbil-Bağdat ilişkileri ne kadar iyi olursa buna paralel olarak Ankara’nın da bu iki başkent ile ilişkilerinin iyiye doğru gittiğine değinen Oytun Orhan, “Son dönemde Erbil-Bağdat ilişkilerinde bir iyileşme yaşanıyor, bence bu Erbil-ankara ilişkilerine de yansıyacaktır. Eğer Ankara-Erbil-Bağdat arasında üçlü bir anlaşma olursa enerji alanında da önemli adımlar atılabilir. Yine ticari alanda giderek gelişen bir trend var” dedi.
ORSAM uzmanı, Türkiye’nin bölgede bulunan PKK varlığı nedeniyle güvenlik kaygılarını azaltmak amacıyla her iki başkentle işbirliği beklentisi içerisinde olduğunu dile getirerek son dönemde PKK’ye yakınlığıyla bilinen Özgürlük Hareketi ofislerinin Süleymaniye’de kapatılmasının Ankara tarafından memnuniyetle karşılandığını hatırlattı.
Oytun Orhan, siyasi ve güvenlik alanında sağlanan işbirliğinin ekonomik alana da yansıyacağını söyledi.