HPG’den ‘Çemanke’ açıklaması: Üzgünüz!

07-11-2020
Rûdaw
Etiketler Peşmerge Çemanke HGP PKK
A+ A-

Haber Merkezi – HPG, Duhok’un Çemanke kasabasında Peşmergeye yönelik herhangi bir saldırıda bulunulmadığını öne sürdü, ayrıca yaşananlardan "üzüntü" duyduklarını kaydetti.

PKK’nin askeri kanadı HPG Basın Merkezi tarafından Çemanke’de yaşanan saldırıya ilişkin yeni bir açıklama yapıldı.  

Bebade köyü yakınında yaşanan olayda kendileri tarafından herhangi bir saldırı gerçekleştirilmediği ve bu konuda çıkan haberlerin  "gerçeği yansıtmadığı" iddia edilen açıklamada, “Güçlerimizin herhangi bir saldırısı olmamıştır. Güçlerimizin bulunduğu kampa iki koldan operasyon tarzında giriş yapılmıştır. Yaşanan olaylar bu temelde gelişmiştir. Biz, böyle bir olayın yaşanmasından dolayı üzgünüz” denildi.

Örgüt kamplarının bulunduğu yerlere yönelik operasyon düzenlendiği öne sürülen açıklamada, “Tüm sorunlarımızın diyalogla çözülmesi çağrısını bir kez daha yineliyoruz” ifadelerine yer verildi.

Ne olmuştu

4 Kasım günü Duhok’un Amedi ilçesine bağlı Çemanke kasabası ile Bedabe köyleri arasında Peşmerge konvoyunun geçişi sırasında PKK’liler tarafından yola döşenen mayın patlamış, ardından taciz atışı gerçekleştirilmişti.

Olayda bir Peşmerge şehit düşmüş, 2 Peşmerge de yaralanmıştı.

Olayın ardından yaralıları almaya giden zırhlı araca da PKK’lilerce ateş açılmış, araç geri dönmek zorunda kalmıştı.

Peşmerge Komutanı: PKK ağır silahlarla bize saldırdı

HPG’nin açıklamalarının aksine bölgede bulunan ve saldırının hedefi olan Peşmerge komutanları, PKK’lilerin kendilerine ataş attığını belirtiyor.

Rûdaw’a konuşan Peşmerge Güçleri Genel Örgütlenme Kurulu Sorumlusu Tuğgeneral Hasan Nuri, kendisinin de içinde bulunduğu olayda bölgeye operasyon için gitmediklerini, ancak PKK’lilerin pususuna düştüklerini söyledi.

Tuğgeneral Hasan Nuri, “İlk başta yola döşedikleri mayın bir aracımızda parladı, daha sonra RPG roketatar ve BKC silahlarla bize ateş açtılar” dedi.

Yaralı Peşmerge: Bize ateş açtılar

Olayda yaralanan Peşmerge Doğa ve Çevre Koruma Komutanlığı’dan görevli Yarbay Teyyip Abdullah, olay günü seminer için Çemanke’deki birliği ziyarete gittiklerini, yanlarında koruma dahi almadıklarını, sadece ferdi silahlarını üzerlerinde taşıdıklarını söyledi.

 Operasyon iddialarının doğru olmadığını belirten Yarbay Abdullah, “Biz operasyon birliği değildik ki çatışmaya gidelim. Kaldı ki korumalarımızı bile götürmemiştik. Öte yandan olayın yaşandığı yol halkın yoğun şekilde kullandığı bir yol” dedi.

Yarbay Teyyip Abdullah, saldırıda şehit düşen Heriş Cewher’in de Peşmerge Doğa ve Çevre Komutanlığı Basın Birimi Sözcüsü olduğunu söyledi.

Abdullah, “Savaş için gidilmiş olsa öyle mi gidilirdi? Belirttiğim gibi, bize ateş açıldığında Peşmerge Genel Komutanlığından karşılık verilmemesi talimatı geldi. Çünkü bu kardeş çatışmasına yol açardı ki kardeş kavgası haram edilmiştir” diye konuştu.

Geniş tepkiye yol açtı

PKK’lilerin Çemanke’de düzenlediği saldırısına Kürdistan Bölgesi, Irak ve ABD’den tepki geldi.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti, Bakanlar Kurulu, Parlamento Başkan yardımcılarının yanı sıra Irak Başbakanlığı, Irak Parlamentosu ve ABD Dışişleri Bakanlığınca kınandı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli